Najnovije vesti

VUČIĆ OTVORIO IZLOŽBU O JASENOVAČKIM ŽRTVAMA! Dan sećanja na zlo, kada je biti Srbin značilo biti suvišan
Foto: screenshot Tanjug

svečano u ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE

VUČIĆ OTVORIO IZLOŽBU O JASENOVAČKIM ŽRTVAMA! Dan sećanja na zlo, kada je biti Srbin značilo biti suvišan

Politika
20:14h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvara izložbu pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložba se otvara povodom obeležavanja 22. aprila - Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

patrijarh Porfirije
foto: printscreen

Okupljenima se prvo obratio patrijarh Porfirije.

- U Jasenovcu su stradali Srbi, Jevreji, Romi, mnogi ljudi koji su bili za nijansu drugačiji od onih koji su hteli da sve bude samo u dve boje. Radujem se što sam ovde večeras - kazao je patrijarh.

Dodik: Istina o Jasenovcu dugo skrivana

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Jasenovac odneo više od 500.000 srpskih života, što je dokaz da su na ovoj planeti živeli monstrumi.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Tanjug

- Neki su odlučili da istrebe čitav jedan narod. Daleke 1945. tek njih 1.000 od strašnog broja odlučilo je da na današnji dan izvrši proboj, jer su znali da ih čeka smrt. Od 1.000 ostalo ih je samo 100 - podsetio je Dodik.

Dodaje da je istina o Jasenovcu dugo skrivana.

- Najstravičnija priča je činjenica da je nakon 1945. arhiva koju je vodila jedna žena, a koja je spasavala decu, pokupljena je od strane tadašnje udbe u Zagrebu i uništena. Tako se taj režim priključio stravičnom zločinu. Zahvalan sam svima koji čuvaju sećanje na stradanje našeg naroda - rekao je Dodik.

Predsednik Srbije je, obraćajući se okupljenima, poručio da su nam istinski prijatelji oni koji neguju sećanje na današnji dan i na stravičan zločin nad našim naradom.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Tanjug

- Današnji dan je opomena na to koliko je malo potrebno za zlo. Ceo jedan narod je učinjen suvišnim, i svaki pripadnik srpskog naroda bio je suvišan, kao i njihovo ime, vera i postojanje. Ludilo koje je proisteklo iz te postavke dalo je jame, klanje, logore... Najstrašnije je i najviše opominje opsednutost strašnim poslom - uklanjanjem suvišnih - rekao je Vučić između ostalog u svom govoru.

Predsednik je rekao da uzimamo na sebe pravo koje nam pripada - da stvari nazivamo pravim imenom. Motiv nam, kaže, nisu samo zastrašujuće brojke, brojna svratišta, niti jame, škole i crkve natopljene krvlju, već reči Nobelovca koji je preživeo logor i rekao da "svi koji su zaboravili ubijene, ubili su ubijene još jednom".

- Govoreći o našem stradanju, ne zaboravljamo naše grehe. Prihvatili smo ih i platili i nemamo razloga da više ćutimo o grehu suvišnosti i istrebljenja u hrvatskom logoru Jasenovac - rekao je Vučić.

 Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...