PETAR PETKOVIĆ POSETIO MANASTIR VISOKI DEČANI: Zaštita svetinje zaštita srpskog identiteta FOTO
Foto: Kancelarija za KiM

DUHOVNA RIZNICA

PETAR PETKOVIĆ POSETIO MANASTIR VISOKI DEČANI: Zaštita svetinje zaštita srpskog identiteta FOTO

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je, prilikom posete manastiru Visoki Dečani, naglasio važnost ove svetinje za opstanak srpskog naroda u Pokrajini.

Petković je istakao da taj manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i identiteta i porekla našeg naroda i naše kulture.

Petar Petković
foto: Kancelarija za KiM

"Upravo zahvaljujući Visokim Dečanima, znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo. Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju, posebno jer se ona nalazi na listi ugrožene svetske kulturne baštine, a od ove godine na listi "Europa Nostra" kao jedna od najugroženijih svetinja i spomenika u Evropi. Zbog toga je veoma važno da čuvamo naše Visoke Dečane i da ih posećujemo jer time pokazujemo odnos koji imamo i prema našoj istoriji, našem identitetu, a na kraju krajeva, Visoki Dečani su i čuvar naše državnosti", naglasio je Petković.

Petar Petković
foto: Kancelarija za KiM

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da je ova poseta prilika da direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića upozna sa svakodnevnim životom u manastiru, kao i sa onim sa čime se monasi suočavaju, prenosi Kosovo onlajn.

Petar Petković
foto: Kancelarija za KiM

"Mislim da treba da ovaj manastir, koji je veoma važan za naš narod, za našu crkvu, ali je isto tako i spomenik kulture koji je važan za sve građane na ovom prostoru, bez obzira na njihovu nacionalnost i na njihovu religiju, i koji je uostalom svetski kulturni spomenik pod UNESKO-om, bude adekvatno zaštićen i sada, i u budućnosti", rekao je Janjić.

Petar Petković
foto: Kancelarija za KiM

On očekuje da se poštuju odluke prištinskog Ustavnog suda o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje, kao i dogovor koji je preko Komisije za implementaciju zaštićenih zona postignut o zaobilaznom putu za Crnu Goru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track