Oglasio se Darko Mladić nakon zakazivanja presude srpskom generalu
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Oglasio se Darko Mladić nakon zakazivanja presude srpskom generalu

Politika -

"Odluka Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da za 8. jun zakaže izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću predstavlja iznenađenje i čudno je zašto su požurili", rekao je njegov sin Darko Mladić.

Mladić je rekao da je odluka iznenađenje s obzirom na to da je novi haški sudija pre nekoliko meseci zamenio prethodnog sudiju, koji je umro, a ocenio je i da je ovo kratak rok da se novi sudija upozna o predmetu.

- Čudno deluje taj rok. Naša je procena da je to prekratko da se upozna o predmetu i da je iz nekog razloga predsedavajući Mehanizma požurio sa odlukom - rekao je Mladić.

Navodeći da ne može da ulazi u to kako je predsedavajući Mehanizma odlučivao, Darko Mladić je ocenio da je ova odluka, stvarno neobična i neobično je da se donese ovako brzo.

- Ne znamo na koji način se novi sudija tako brzo uputio u predmet, kako se to tako brzo zakazalo, da li će uopšte neko moći da prisustvuje? Ukoliko niko ne bude mogao da prisustvuje od advokata, kako će biti - rekao je Mladić za Srnu.

Podsetio je da su u drugim haškim predmetima bile godine razlike između prvostepene i pravosnažne presude.

- Ali, ovo je sad činjenica. Mi sada imamo do 25. maja da se izjasnimo po tom pitanju. A advokatski tim tek treba da izanalizira i vidimo šta je moguće. Da li je uopšte moguće i da dođu i prisustvuju advokati? Za generala isto nismo sigurni, kako će i šta biti - naveo je Mladić.

Ratko Mladić, Hag, Tribunal
foto: EPA / Leslie Hondebrink-Hermer/UN-IRMC

Prema njegovim rečima, advokatski tim će sve to da analizira i tek da formira svoj stav. Na pitanje da li je moguće da Mehanizam izrekne presudu bez prisustva i generala i njegovih advokata, Darko Mladić je rekao da bi to bilo protiv pravila, ali da je kod ovog suda sve moguće.

- Sami su kršili svoja pravila više puta, ne podleže to pravilniku, nego proizvoljnim ocenama - rekao je Darko Mladić.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track