Najnovije vesti

ČUDNO KAKO HAG UVEK TEMPIRA ODLUKE NA PRAVOSLAVNE PRAZNIKE: Oglasio se Darko Mladić nakon zakazivanja presude srpskom generalu
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

porodica zatečena

ČUDNO KAKO HAG UVEK TEMPIRA ODLUKE NA PRAVOSLAVNE PRAZNIKE: Oglasio se Darko Mladić nakon zakazivanja presude srpskom generalu

Politika

Odluka Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da za 8. jun zakaže izricanje pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću predstavlja iznenađenje i čudno je zašto su požurili, rekao je njegov sin Darko Mladić.

Mladić je rekao da je odluka iznenađenje s obzirom na to da je novi haški sudija pre nekoliko meseci zamenio prethodnog sudiju, koji je umro, a ocenio je i da je ovo kratak rok da se novi sudija upozna o predmetu.

- Čudno deluje taj rok. Naša je procena da je to prekratko da se upozna o predmetu i da je iz nekog razloga predsedavajući Mehanizma požurio sa odlukom - rekao je Mladić.

Navodeći da ne može da ulazi u to kako je predsedavajući Mehanizma odlučivao, Darko Mladić je ocenio da je ova odluka, stvarno neobična i neobično je da se donese ovako brzo.

- Ne znamo na koji način se novi sudija tako brzo uputio u predmet, kako se to tako brzo zakazalo, da li će uopšte neko moći da prisustvuje? Ukoliko niko ne bude mogao da prisustvuje od advokata, kako će biti - rekao je Mladić za Srnu.

Podsetio je da su u drugim haškim predmetima bile godine razlike između prvostepene i pravosnažne presude.

- Ali, ovo je sad činjenica. Mi sada imamo do 25. maja da se izjasnimo po tom pitanju. A advokatski tim tek treba da izanalizira i vidimo šta je moguće. Da li je uopšte moguće i da dođu i prisustvuju advokati? Za generala isto nismo sigurni, kako će i šta biti - naveo je Mladić.

Ratko Mladić, Hag, Tribunal
foto: EPA / Leslie Hondebrink-Hermer/UN-IRMC

Prema njegovim rečima, advokatski tim će sve to da analizira i tek da formira svoj stav. Na pitanje da li je moguće da Mehanizam izrekne presudu bez prisustva i generala i njegovih advokata, Darko Mladić je rekao da bi to bilo protiv pravila, ali da je kod ovog suda sve moguće.

- Sami su kršili svoja pravila više puta, ne podleže to pravilniku, nego proizvoljnim ocenama - rekao je Darko Mladić.

Ocenio je i da je čudno da sud u Hagu uvek tempira svoje odluke na neke neradne dane, pravoslavnim praznicima ili nedeljom.

Što se tiče zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića, njegov sin kaže da porodica i odbrana realno ne znaju kako je i da otkad je korona krenula opet nemaju konkretne izveštaje, nego samo neke paušalne izveštaje, koji nisu medicinski, nego više opisni.

- Tako da vidimo da je nekoliko meseci bio baš loše pa je sad nešto malo bolje. Ali, to je samo utisak iz razgovora sa njim. Niti ko može da ga vidi, ili da ga poseti, niti imamo pristup medicinskoj dokumentaciji mesecima, tako da realno ne možemo da znamo kako je - rekao je Darko Mladić.

Naveo je da s jedne strane, odbrana ima ozbiljne brige za generalovo zdravstveno stanje, a sa druge ima proceduralne probleme.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...