MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SELAKOVIĆ U MADRIDU: Srbija zainteresovana za saradnju sa zemljama Latinske Amerike
Foto: Zorana Jevtić

sastanak

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SELAKOVIĆ U MADRIDU: Srbija zainteresovana za saradnju sa zemljama Latinske Amerike

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Madridu s generalnom sekretarkom Ibero-američkog generalnog sekretarijata (SEGIB) Rebekom Grinslan.

Selaković je s Grinslanovom razgovarao o saradnji sa zemljama članice ove institucije čije je sedište u Madridu, a okuplja 22 zemlje, od kojih su 19 zemlje Latinske Amerike u kojima se govori španski ili portugalski, kao i Sspanija, Portugal i Andora.

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbija želi da očuva i dodatno unapredi tradicionalno dobre odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, utemeljene na uzajamnom prijateljstvu i cvrstim istorijskim vezama.

Ministar je naglasio da je Srbija zainteresovana za sticanje statusa pridruženog posmatraca u Ibero-američkoj konferenciji, jer bi to stvorilo dodatnu platformu za razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike i Kariba i doprinelo kvalitetnijem povezivanju i jacanju saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, tehnologije i umetnosti.

Selaković je ocenio da je današnji sastanak nova stranica u odnosima Srbije sa SEGIB i zemljama clanicama ove organizacije.

Ukazao je da je u poslednjih nekoliko godina srpska kultura u državama clanicama iberofonskih nacija predstavljena pojedinacnim kvalitetnim sadržajima, ali nedovoljnog obima i intenziteta i da bi sticanje statusa posmatraca u toj medunarodnoj organizaciji dalo mogucnosti za kontinuirano unapredenje postojecih i uspostavljanje novih modela kulturne i prosvetne, ali i privredne saradnje.

Takođe, Selaković je istakao veoma uspešan rad Instituta Servantes u Beogradu, kao i da postoji veliki interes za ucenje španskog jezika u Srbiji.

Podsetivši da je poseban doprinos tradicionalno prijateljskim odnosima sa vanevropskim zemljama svojevremeno dala saradnja u okviru Pokreta nesvrstanih, on je rekao da je osnova tih odnosa saradnja u brojnim oblastima od zajednickog interesa, ali i opredeljenje Srbije da bude pouzdan partner zemalja Latinske Amerike.

Šef srpske diplomatije sagovornicu je upoznao s programom "Svet u Srbiji", kojim naša zemlja stipendira veliki broj studenata, najviše iz zemalja Pokreta nesvrstanih, i pozvao članove SEGIB-a da se aktivnije uključe i pozovu mlade da iskoriste priliku za studiranje u Srbiji.

Selaković je rekao i da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje, a pre svega za povećanje obima i uravnoteženje trgovinske razmene, koja ne prati realne mogućnosti i dobre političke odnose.

Cilj Srbije je da kreiranjem povoljnog ambijenta, korišćenjem postojećih ugovornih okvira i otvaranjem novih mogućnosti, poboljša ekonomsku saradnju i privuče investicije zemalja Latinske Amerike i da zato nudi brojne prilike za strane investitore.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track