PROTEST U BEOGRADU: Grupa LGB osoba protestovala protiv festivala filma izraelske LGBT zbog situacije u Gazi
Foto: AP/Mahmud Hams

zamršeno

PROTEST U BEOGRADU: Grupa LGB osoba protestovala protiv festivala filma izraelske LGBT zbog situacije u Gazi

Politika -

protes

Grupa pripadnika lezbijske i gej solidarne mreže protestovala je na otvaranju "Festivala izraelskog LBGT + filma", u znak solidarnosti sa Palestincima i Danom Nakbe, a protiv ''pinkvošinga'' koji, kako su rekli, sprovodi država Izreal.

Pritom, kako objašnjavaju, ''pinkvošing'' znači skrivanje iza zastave duginih boja, kao taktika kojom se prema njihovim rečima Izrael služi ''kako bi opravdao svoj aparthejd i nasilje i pridobio podršku stranih vlada i LGBT osoba''.

Reč je, ističu, o navodnom podržavanju prava gejeva i lezbijki, kako bi se Izrael predstavio kao prosvećena i napredna, da bi joj se oprostili zločini koje čine i dodelio položaj milosrdnog kolonizatora.

Srđan Atanasovski, jedan od učesnika protesta za Tanjug je rekao da su se pripadnici lezbijske i gej populacije okupili da kažu da ne žele da budu deo izraleskog projekta spiranja odgovornosti tako što će podržavati stvari kao što su gej festivali, gej parade, a istovremeno ubijati Palestince.

"Solidarno stojimo sa narodom Palestine koji se danas bori za svoje živote i svoju slobodu i zemlju", rekao je on.

Na kraju protesta, tokom koga su pevali pesme podrške Palestini i uzvikivali poruke podrške palestinskom narodu, pozvali su antiratne, levičarske i antifašističke snage na solidarnost i razgovor koji će u petak, 21. maja posvetiti, kako su rekli, ''skrivanju iza dugine zastave''.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track