SRBI, IZVINITE! ČEŠKI PREDSEDNIK MOLI ZA OPROŠTAJ Zeman: Oprostite nam zbog bombardovanja, to je bilo gore od zločina
Foto: EPA / Martin Divisek

ISTORIJSKO IZVINJENJE

SRBI, IZVINITE! ČEŠKI PREDSEDNIK MOLI ZA OPROŠTAJ Zeman: Oprostite nam zbog bombardovanja, to je bilo gore od zločina

Politika -

Pred­sed­nik Sr­bi­je je ista­kao da ga je ono što je do­ži­veo u Če­škoj du­bo­ko
di­r­nu­lo, te da će sr­p­ski na­rod od­sad če­ški do­ži­vlja­va­ti i kao bratski

Češki predsednik Miloš Zeman izvinio se Srbiji i srpskom narodu za NATO agresiju 1999. godine i zamolio za oproštaj. On je ove iskrene reči uputio posle sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, koji je u Pragu dočekan uz najviše državne počasti.

- NATO bombardovanje je bila greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti - rekao je Zeman i podsetio na 1938. godinu, kada su Češku izneverili zapadni saveznici, ali i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni saveznici, i istakao da je srpski narod u oba slučaja izrazio svoju podršku, a da su se oni zahvalili bombardovanjem.

Predsednik Vučić je na ovo emotivno reagovao i istakao da Srbija nikada neće zaboraviti ove reči, koje niko dosad nije izgovorio, i da zahvalnost zbog njih neće prestati, ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu.

Reči hrabrog čoveka

- Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava - rekao je Vučić i dodao da će od ovog trenutka srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski već i kao bratski narod.

Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

- Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je Zeman priredio meni u ime Srbije, duboko me je dirnulo - naglasio je predsednik i dodao:

- Danas je divno biti Srbin u Pragu!

Vučić je rekao i da je izvinjenjem za bombardovanje Miloš Zeman ušao u istoriju Srbije jer je prvi, ali sigurno ne poslednji predsednik koji se izvinio.

- Reč predsednika Češke ima ogromnu težinu. Sve što je govorio sa mnom rekao je i na konferenciji za novinare. Mislim da ne postoji ništa važnije, on je prvi, ali ne i poslednji predsednik koji je to uradio. Hvala mu na tome - rekao je Vučić.

Dva predsednika su razgovarala o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu, ali i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje.

Zeman je dodao da su razgovarali i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman i Vučić održali su prethodno sastanak u četiri oka, nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Predsednik Zeman je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoje poštovanje i prijateljstvo.

- Visoko cenim ovu posetu i rado se sećam svoje posete Beogradu, nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad - istakao je on.

Ručak u zamku

Predsednik Vučić najavio je da će predsednik Zeman doći u posetu Srbiji na otvaranje Češke kuće, za koju je obećao rešenje problema, i zahvalio Zemanu na podršci Srbiji na putu ka EU.

Zeman je, inače, u Praškom zamku priredio svečani ručak u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić se zatim upisao u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka, a potom je obišao katedrale Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojteha, koje se nalaze u okviru zamka, a u pratnji kardinala Dominika Duka, nadbiskupa praškog i primasa češkog.

Predsednik Srbije je prvog dana posete imao odvojene susrete i sa predsednikom poslaničkog doma parlamenta Radekom Vondračekom i sa predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Bonus video:

01:43

PONOS! Predstavljala Srbiju u NARODNOJ NOŠNJI i pevala na čistom srpskom na manifestaciji Besmrtnog puka u Moskvi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track