IMAM DOKAZE PROTIV TAČIJA I VESELJIJA: Ministarka lažne države priznala da su teroristi OVK i posle rata ubijali Srbe i Albance
Foto: Printscreen Youtube

traži pravdu za žrtve

IMAM DOKAZE PROTIV TAČIJA I VESELJIJA: Ministarka lažne države priznala da su teroristi OVK i posle rata ubijali Srbe i Albance

Politika -

Ministarka spoljnih poslova lažne države Kosova Donika Gervala rekla je za švajcarske medije da su pripadnici terorističke OVK činili ubistva tokom posleratnog perioda.

- Gervala želi da se razreše mnoga posleratna ubistva na Kosovu. Posle povlačenja srpskih trupa, izvršili su ih uglavnom pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, a žrtve su bili Srbi, Romi i Albanci protivnici OVK - kaže se između ostalog u članku za švajcarske medije.

U članku se dalje navodi da je Gervala okrivila sudstvo i prethodnu vlast lažne države za nerešavanje slučajeva posleratnih ubistava dok se u istom paragrafu pominje da se premijer Aljbin Kurti usprotivio Specijalnom sudu.

- Zajedno sa drugima, više puta sam zahtevala da se u potpunosti istraže politička ubistva nakon završetka rata - rekla je Gervala.

Donika negirala izjavu

Gervala je danas ipak negirala da je rekla da su pripadnici OVK tokom posleratnog perioda počinili ubistva i dodala da su to reči novinara Andreasa Rajha koji ju je intervjuisao, a ne njene.

Ministarka lažne države je za švajcarski "Noje Cirher cajtung" rekla da bi posleratna ubijanja trebalo da se istraže, a kako je rekla, u tekstu stoji da je rekla da su posle povlačenja srpske vojske sa Kosova pripadnici tzv.OVK vršili ubistva.

- Citat u vezi sa OVK iz švajcarskih novina NCC ima samo jednog autora i zove se Andreas Rajh. Citati izražavaju mišljenje novinara, a ne moje. Ovakve dezinformacije su mogle da se izbegnu da su tekst i nemački citati dobro shvaćeni pre nego što je citat objavljen u takvim formama - napisala je Gervala na svom Fejsbuku.

Prema njenim rečima radi se o kampanji protiv Kosova.

- Nečije insistiranje da napadne naše dostojanstvo i posvećenost državi ne može da funkcioniše zloupotrebom OVK. Ne očekujem, ali bila bi korektna korekcija vesti i pretres onih medija koji su to objavili - napisala je Gervala.

Sličnu izjavu dala je i pre nekoliko godina optužujući bivše vođe OVK da su ubijali političke protivnike tokom posleratnog perioda. Tada je rekla i da je spremna da svedoči i dostavi dokumentaciju ukoliko se osnuje sud koji će im suditi.

Donika Gervala, Donika Gervala Švarc
foto: Neue Zuricher Zeitung

- Spremna sam da pružim dokaze i materijale specijalnom sudu. Imamo predsednika parlamenta koji je veća sramota od predsednika Tačija. Čitav svet zna ko su Kadri Veselji i Hašim Tači. Veselji je bio šef organizacije koja je počinila zločine nad političkim protivnicima - izjavila je tada Gervala.

Posle brojnih kritika zbog izjava datih protiv OVK, uključujući opozicione inicijative i konferencije, Gervala još jednom poručila da će tražiti pravdu za sve bez obzira na razlike u nacionalnosti.

- Nikada neću prestati da tražim pravdu za sve žrtve na Kosovu bez obzira na političku pripadnost, pol, nacionalnost ili funkciju žrtava i počinilaca zločina - napisala je Gervala na Fejsbuku nakon kritika koje je dobijala.

U odbrani ministarke Gervale stao je premijer Aljbin Kurti koji je rekao da su te kritike zapravo "kampanja protiv nje".

(Kurir.rs/NSS/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track