00:52

Penzionerima dodatnih 110 evra u ovoj godini

mislimo na mlade

SJAJNA VEST OD PREDSEDNIKA: Srbija smanjuje poreze, ukida se ekstraporez za mlađe od 40! PENZIONERIMA U 2021. DODATNIH 110 EVRA

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ukida obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina, ali i trogodišnje oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada.

Penzionerima u ovoj godini dodatnih 110 evra

Vučić je rekao danas i da će penzioneri u ovoj godini dobiti ukupno dodatnih 110 evra. On je ukazao da danas počinje isplata 3.000 dinara za vakcinisane penzionere, a sutra za sve ostale prijavljene građane. Vučić je preneo da se za 3.000 dinara za vakcinisane prijavilo 2.401.000 ljudi, a vakcinisano je 2,5 miliona.

Gotovo svi su se prijavili, konstatovao je on. Rekao je da će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra. Posle isplate od 30 evra u maju, 50 evra u septembru, i drugih 30 evra u novembru kao i svi građani, penzioneri će u ovoj godini dobiti ukupno 110 dodatnih evra. Podsetio je da je u novembru planirana i isplata 30 evra za nezaposlene.

Priština tražila i promenu imena Cefte

Vučić je naveo da je delegacija Prištine juče u Briselu predložila da Cefta promeni ime u Sefta, a iza toga se krije namera da promene oznaku u "Republika Kosovo", dok je u Cefti Kosovo sa zvezdicom sa čim Beograd nema problem. Iza svakog njihovog zahteva je zapravo samo pitanje priznanja samoproglašenje nezavisnosti, objasnio je Vučić.

- Ukinućemo obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina. Reč je o onom ekstraporezu koji plaćaju svi koji imaju platu veću od proseka. To je signal za mlade da mislimo na njih. Zatim uvodimo trogodišnje oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada. To će direktno dovesti do povećavanja zarada mladih. Pod tri, oslobođenje od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Tanjug

Rast stranih direktnih investicija

U prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile su milijardu i 413 miliona evra, 12, 7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, istakao je Vučić.

Srbija treća u Evropi po rastu BDP

Vučić je naveo da je Srbija na trećem mestu u Evropi po stopi rasta, iza Luksemburga i Estonije. U drugom kvartalu očekuje najveći rast, između 12 i 16 odsto. "Ogroman skok očekujem, sedam odsto na nivou godin, što bi značilo drastično veće penzije i plate", istakao je Vučić.

01:59

Ukida se ekstraporez za mlađe od 40

Stanje budžeta odlično, deficit će biti niži

Vučić je izjavio danas da je budžet države u odličnom stanju pošto su prihodi mnogo veći, a rashodi niži nego što je očekivano, zbog čega će na kraju godine biti niži deficit budžeta, i pozvao ministre da utroše novac predviđen za infrastrukturne investicije, jer je to jedan od glavnih razloga ekonomsko uspeha Srbije.

Fabrika u Rudnoj Glavi se otvara pre Vidovdana

Obećana fabrika U Rudnoj Glavi otvoriće se pre Vidovdana. - Već se 29 žena iz Rudne Glave nalazi na obuci u Jumku u Vranju. U fabrici u Rudnoj Glavi biće zaposleno 80 žena, rekao je Vučić i dodao da je cilj otvaranje fabrike da se održi i podrži život na način na koji je obećano tamošnjim meštanima.

"Mi smo juče imali bolji rezultat za dve i po milijarde, pošto svakog 15. u mesecu imamo prihod oko 40,5 miljardi, a imali smo sada 43 milijarde. Deficit će biti manji od onog koji smo predočili poslanicima", rekao je Vučić. Kaže da moli premijerku Anu Brnabić da natera ministre da više troše novac, ali ne na gluposti, već na investicione i infrastrukturne projekte. "Treba nam ulaganje, a ne novac, jer ćemo tako više vratiti građanima.

To je za nas od preusudnog značaja i molim ministre da budu odogovorni po tom pitanju, jer je to jedan od kjučnih razloga uspeha Srbije u prethodnom periodu", naveo je Vučić.

Brza pruga BG- NS u saobraćaju krajem februara

Vučić je izjavio danas da jedva čeka puštanje u saobraćaj brze pruge od Beograda do Novog Sada, što će biti krajem februara i da sedne u brzi voz koji je Srbija kupila od švajcarske kompanije Štadler. Vučić je rekao da će pruga biti završena i pre toga, ali da će se nakon završetka radova obavljati test vožnje.

Kazao je da će brzi voz koji smo kupili od Švajarske biti dabldeker koji će ići brzinom od 200 kilometara na sat i da jedva čeka da se provoza tom prugom, a posebno na delu vijadukta Čortanovci. Predsednik je rekao da će od 1. septembra početi radovi i na drugoj deonici brze pruge, od Novog Sada do mađarske granice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track