Najnovije vesti

SELAKOVIĆ: Konstruktivnost EU za pohvalu, dok Fon Kramon lobira za Prištinu
Foto: Kurir

VAŽNO DA JE DIJALOG NASTAVLJEN

SELAKOVIĆ: Konstruktivnost EU za pohvalu, dok Fon Kramon lobira za Prištinu

Politika

Konstruktivnost koju su predstavnici EU pokazali na jučerašnjem dijalogu Beograda i Prištine zaista je dobar znak i nešto što zavređuje pažnju zato što nije to baš uvek bilo tako, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Povodom izjave predstavnika EU Žozepa Borelja da će izveštaj sa jučerašnjeg dijaloga podneti i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i upitan šta će se dalje desavati povodom toga i da li će Bajden i lično prisustvovati nekom od sastanaka, Selaković je rekao da ne treba da se zavaravamo i da su ovo pregovori koji se vode pod okriljem EU.

"Za nas je važno da se oni nastave, važno je da oni počnu da daju rezultate, važno je da se ispune obaveze koje su ranije preuzete", kaže Selaković na TV Pink.

Naveo je da su Amerikanci prisutni na Kosovu i Metohiji, a da je svakako jedan od spoljnopolitičkih priroteta Srbije izgradnja drugačijih, boljih i kvalitetnijih odnosa sa SAD.

Povodom jučerašnjeg dijaloga Beograda i Prištine, Selaković je ponovio da za Srbiju ne postoji drugi razumniji, bolji način rešavanja problema KiM nego što je to dijalog. Mi moramo da se trudimo da očuvamo dijalog i da pokažemo i svima ono što jeste tačno, a to je da smo iskreno posvećeni dijalogu", rekao je Selaković.

Ponovio je i da prištinsku stranu zanima samo priča o takozvanom priznanju.

"Nas to ne zanima, učestvujemo u tom dijalogu, duže se zna koje su teme na stolu, neka prvo ispune obaveze na koje su se obavezali, pa da vidimo dalje", kaže Selaković.

Selaković je pozvao EU da na institucionalnom nivou sankcioniše sve otvorenije lobiranje poslanice Evropskog parlamenta Viole Fon Kramon za samoproglašeno Kosovo.

"Još jednom smo suočeni sa apsurdnom situacijom da osoba koja svoj politički kapacitet gradi na činjenici da je članica jedne institucije EU, potkopova procese čiji je garant upravo EU", istakao je Selaković.

On je ocenio da je Fon Kramon, komentarom jučerašnjeg sastanka u okviru briselskog dijaloga napravila ozbiljan politički i diplomatski prestup, pokušavši da relativizuje i odbrani potpunu nespremnost Prištine da na konstruktivan način razgovara o bilo kojoj temi i sprovodi preuzete obaveze.

Prema njegovim rečima, uvlačenje principa "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori" u jedan proces koji počiva na jasno definisanim rokovima za sprovođenje dogovora "nije ništa drugo do pokušaj rušenja dijaloga".

"Takvo poimanje briselskog dijaloga bi i Beograd oslobodilo svake obaveze da postupa u skladu sa dogovorima postignutim proteklih godina uz posredovanje EU i garancije Brisela da će dogovoreno biti i sprovedeno, a nadam se da gospođa Viola fon Kramon ne preporučuje tako nešto", ukazao je Selaković.

On je napomenuo da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine delikatan i da zahteva obazrivo vođenje, čega su svesni i u Evropskoj komisiji i u Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Svako neodgovorno ponašanje u njemu može za posledicu imati pogoršanje situacije na terenu i destabilizaciju, i zato još jednom apelujem na sve koji prate tok briselskog dijaloga da, pre nego što nešto kažu, dobro izvagaju svoje reči, jer posledice njihove neodgovornosti mogu biti dalekosežne", istakao je Selaković.

On je još jednom podsetio da se uskoro navršava 3.000 dana od trenutka kada se Priština obavezala da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i da, ne samo da ispunjenje te obaveze nije na vidiku, već Priština otvoreno "u brk" predstavnicima EU poručuje da nije zainteresovana za tako nešto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja