SKUPŠTINARI RASIPNICI: Spiskali 500.000 evra na kamere!

SKUPŠTINARI RASIPNICI: Spiskali 500.000 evra na kamere!

Politika -
Građani Srbije 108 sigurnosnih kamera za parlament platili po 4.629 evra. Taj posao dobila firma „Sekjuriton d.o.o.“ iz Beograda

BEOGRAD - I Holivud bi im pozavideo.Ako vam kasni plata, prazan vam je frižider i nemate ni banku u džepu, osmeh na lice - jedan ste od dva miliona građana Srbije koji su finansirali ugradnju basnoslovno skupih kamera u Skupštinu Srbije, od čak 500.000 evra!

Skupština Srbije je u martu 2012. godine počela ugradnju video-nadzora u zdanje na Trgu Nikole Pašića, a kako Kurir saznaje, cena tog projekta je neverovatnih pola miliona evra. U unutrašnjost parlamenta je instalirano 73 kamere, 33 su postavljene na fasadu Doma, a postavljene su i dve spoljne, pokretne. Prosta računica kaže da su građani jednu kameru platili čak 4.629 evra. Posao je dobila firma „Sekjuriton d.o.o“ iz Beograda, a u odgovoru koji smo nedavno dobili iz Skupštine stoji da je planirana vrednost radova bila 44.735.142 dinara, što je 385.647 evra.

Ipak, i to je, kako saznajemo, doplaćeno.- Kamere su prvo postavljene na visini od pet metara, ali to je bilo previsoko, jer pripadnici obezbeđenja nisu mogli da vide lice, već samo teme glave. Onda su ih spustili na 2,5 metra, ali su kablovi ostali da vise. I to je moralo da se popravi, da ponovo razvuku i pokriju kablovi, a to je posebno plaćeno - kaže naš izvor iz Skupštine.Doskorašnji sekretar Skupštine Veljko Odalović kaže da je postojao tender za taj posao, ali da ga nije vodio on, već komisija, čijih članova sada ne može da se seti. Na našu konstataciju da su jednu kameru plaćali i po 4.000 do 5.000 evra, Odalović nam je poručio da loše računamo.- Nije to butik, pa da uđeš i kupiš. Te kamere treba da se razvedu i instaliraju... Postojao je tender, ali to nisam vodio ja, postojala je komisija, pa vidite s njima - rekao je Odalović.

Za razvlačenje kablova platili čak 250.000 evra!U „Sekjuriton d.o.o“ nam je rečeno da standardna pokretna unutrašnja kamera „ap“ (mrežna) košta 1.560 evra, dok se nosač naplaćuje 50 do 200 evra.- Najskuplja unutrašnja kamera košta 1.900 evra, a nosač se takođe naplaćuje od 50 do 200 evra. Montaža i povezivanje se dodatno naplaćuju - poručili su u ovoj firmi. Čak i da su kamere plaćali po 2.100 evra, koliko košta najskuplja, računica kaže da je za razvlačenje kablova otišlo više od 250.000 evra!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track