PREDSEDNIK SRBIJE O SIJU, VULETIĆU I KOMŠIJAMA: Žigosanje srpskog naroda, saradnja samo ako poštujete državu Srbiju
Foto: Printscreen/Tanjug

uslov za saradnju

PREDSEDNIK SRBIJE O SIJU, VULETIĆU I KOMŠIJAMA: Žigosanje srpskog naroda, saradnja samo ako poštujete državu Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Ako hoćete da sarađujete uslov za to je da pokažete poštovanje prema srpskoj državi i ništa više, poručio je danas rukovodstvu Crne Gore predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na pitanje novinara povodom odnosa sa Crnom Gorom i brojnih optužbi na njegov račun u tamošnjim medijima, kazao da je on "kriv za sve".

"Gde god se pojavi neka morska neman kažu pustio ju je Vučić kroz Otrantska vrata u Boku. Kriv sam i za to što nemaju nijednu fabriku na severu i sve manje u centralnom delu. Prihvatam sve, jer neko mora da bude kriv, ako će im tako biti lakše, naglasio je Vučić. On je pozvao rukovodstvo Crne Gore na ozbiljnu saradnju.

- Nemojte samo da nas terate da vam se izvinjavamo što ste donosili rezoluciju protiv Srbije i govorimo da smo najveća braća na svetu, a radite sve protiv nas, rekao je on.

S tim u vezi se osvrnuo na donaciju vakcina iz Crne Gore Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS). "Zar te vakcine niste mogli da dajete albanskom narodu na Kosovu? Što morate da ih date KBS, koja je formirana uz kršenje rezolucije UN. To radite tek da biste ponizili Srbiju. To radi ministarka zdravlja koja je dolazila da moli u Beogradu za vakcine kada vakcinu nisu imali, ukazao je Vučić.

Upitao je što moraju na takav način da deluju, dodajući da to čine samo da bi rekli da mogu sve protiv nas. Istakao je da ga ne interesuje šta o njemu misle iz rukovodstva Crne Gore, već samo šta misli naš narod u Crnoj Gori. Naglasio je da ga ne zanima šta misle ni pripadnici škaljarskog i kavačkog klana.

- Ne mogu da vam objasnim koliko nisam zainetresovan za vašu snagu i moć, koliko ste opasni i opaki, poručio im je Vučić.

O Vuletiću

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne zna o čemu je jutros govorio bivši potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić, niti da li ga je i zašto SBPOK pozvao, ali je konstatovao da je Vuletićeva politika - "život dajem, ali na poligraf ne idem ni za živu glavu".

"Ne znam što su ga pozvali, ne znam ni šta je pričao, ali tu se postavlja pitanje kako je moguće da znaju svi da neko izbegava poligraf, i to ne za neka politička pitanja, već na pitanje da li ste seksulano uznemiravali maloletne dečake", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. Kako je rekao, uvek je za sve imao opravdanje, pa ga jednom bolela noga, uvo, pa je imao srčane probleme, pa stomačne tegobe... "Za sve imate opravdanje, ali odgovor da date, toga nema, ali nema ni pitanja, jer važnije da li će on da opsuje Vučića... Neću dalje to ni da komentariše", zaključio je Vučić.

Ne zanimaju me sukobi u regionu, bez teških reči s komšijama

Vučić je izjavio danas da na sve napade političara iz regiona gleda da prećuti i da Srbiju usmeri ka sigurnoj i mirnoj luci, bez sukoba, trvenja i teških reči sa komšijama.

Na pitanje kako komentariše to što je Bakir Izetbegović rekao da su Crnogorci usvojivši rezoluciju o Srebrenici pokazali čojstvo, dok on navodno nema snage da se suoči sa prošlošću, Vučić je rekao da je navikao da ga napadaju i da je za te ljude iz regiona najgori.

"Za sve njih iz regiona mogu da kažem da oni pominjući mene i govoreći o meni pokušavaju sebe politički da podignu i ne rade više ništa drugo. Neću na te lične stvari da odgovorim. Mene ne znaimaju sukobi sa njima, politička snaga koju imam zasnovana je na rezultatima, jer imamo najviše bolnica, vakcina, podižemo plate zdravstvenim radnicima i drugo", rekao je Vučić.

Kaže da ga je, ipak, zabrinula izjava Bakira Izetbegovića koja govori o nepostojanju svesti o realnosti u kojoj živite - da vam neko govori da Kosovo nije Srbija, što govori Izetbegović, da Srbija nema pravo da vlada nad Kosovom.

Zamislite da hoću da budem zlonameran i da odgovorim, kako bi se digla kuka i motika i šta bi mi sve izgovorio, dodao je Vučić.

"To govovri o nepragmatičnom i nerealističnom pristupu, ali i o nedostaku ideja za budućnost, planova i programa i svega što bi značilo odustajenje od svojih maksimalističkih zahteva i privhatanje da postoji neko drugi koji drugačije misle. Sa pažnjom uzimam sve što misle, gledam da otćutim i pokušavam da taj brod koji se zove Srbija usmerimo ka sigurnoj i mirnoj luci - bez sukoba sa komšijama i trvenja i teških reči", poručio je Vučić.

Vučić sa Sijem: Saradnja sa Kinom na najvišem nivou

Vučić je razgovarao danas telefonom sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom koji je izrazio zadovoljstvo što se čuje sa, kako je rekao, "starim i iskrenim prijateljem", kakav je predsednik Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna na izvanredne odnose i snažnu saradnju koju ostvaruje sa Kinom, a koji su na najvišem nivou u istoriji, saopštila je pres služba predsednika. Predsednik Si je i ovom prilikom izrazio podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naglasio potrebu bliže koordinacije u multilateralnim forumima, zalažući se za suprotstavljanje unilateralizmu i hegemonizmu.

Vučić je izrazio spremnost za dalje jačanje saradnje u svim oblastima, saopštila je pres služba predsednika.

„Sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja i čelično prijateljstvo dvaju naroda ojačali su tokom perioda pandemije, koji je bio svojevrstan ispit za prijateljske odnose među državama, ali su ga Srbija i Kina položile sa najvišim ocenama“, konstatovao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Siju na državničkoj solidarnosti i bratskoj brizi, koja se odrazila kroz pomoć u medicinskoj opremi i redovnu isporuku vakcina, i to u trenucima kada su se mnoge zemlje suočavale sa teškoćama u njihovoj nabavci.

Posebno je naglasio da smo izuzetno ponosni na dogovor sa Kinom i UAE za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije „Sinofarm“ u Srbiji.

Predsednik Vučić je, u telefonskom razgovoru, istakao značaj koje kineske investicije, kao i pruge i putevi na kojima zajedno radimo u Srbiji, imaju za napredak srpske ekonomije, koja je po ekonomskom rastu među prvim zemljama u Evropi, zahvalivši predsedniku Siju na ličnom angažovanju i pomoći u realizaciji tih investicija i infrastrukturnih projekata.

Vučić je ovom prilikom predsedniku Siju uputio čestitke povodom 100. godišnjice od uspostavljanja Komunističke partije Kine, izrazivši veliko poštovanje za uspehe koje je Komunistička partija postigla u izgradnji snažne, miroljubive Kine, kao jedne od država sa najvećim uticajem na globalnom planu i druge ekonomske sile sveta.

Takođe je izrazio uverenje da će, uz rukovodstvo predsednika Sija, Komunistička partija nastaviti da vodi Kinu u nove uspehe.

Predsednik Vučić je izrazio čvrsto opredeljenje Srbije za dalje jačanje saradnje u okviru mehanizma Kina-CIEZ, kao i za šire učešće u inicijativi „Pojas i put“, istakavši da to pruža perspektivu za jačanje saradnje na regionalnom i globalnom planu.

Ovom prilikom je predsednik Vučić predsedniku Siju predložio otvaranje direktne avionske linije između Beograda i Pekinga ili Beograda i Šangaja, uz uverenje da bi redovan avionski saobraćaj još više približio naše narode i otvorio nove mogućnosti za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Vučić je rekao da mu je čast da danas razgovara sa predsednikom Sijem i ponovio mu poziv da poseti Srbiju.

Odgovarajući na predlog predsednika Vučića o uspostavljanju direktne avionske linije između Srbije i Kine, Si je rekao da bi ona bila od ogromnog značaja za dve zemlje i izrazio ličnu podršku realizaciji tog predloga.

Takođe je istakao da nosi divne uspomene na svoju posetu Srbiji 2016. godine i da će u najkraćem roku, čim prođe pandemija KOVID-19, ponovo, sa zadovoljstvom, doći u posetu, napomenuvši da, od izbijanja pandemije, nije posetio nijednu zemlju. Predsednik Si je predložio da ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kine počnu da rade na utvrđivanju mogućeg datuma njegove posete.

Si je ukazao na značaj razvoja infrastrukture, veštačke inteligencije i digitalizacije, kao osnove napretka u budućnosti.

Predsednik Vučić i predsednik Si su se, u današnjem telefonskom razgovoru, dogovorili da ostanu u bliskom radnom kontaktu, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja