00:22

CEREMONIJA U PALATI SRBIJE: Predsednik Vučić na uručenju ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima

Najboljih 100

PREDSEDNIK POSLE CEREMONIJE: Zaposlenje za diplomce medicinskih fakulteta, uložili smo pola milijarde u infrastrukturu!

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u 11 sati ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji.

Najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji danas su uručeni ugovori o zaposlenju.

- Želim da vam čestitam na velikom uspehu, na tome što ste ogromnom odgovornošću, radom i trudom uspeli da postanete lekari, medicinski tehničari, što ste dokazali da radom možete da uradite mnogo za sebe i za svoju budućnost, poručio je predsednik najsupešnijim diplomcima.

Zdravstvo jedan od stubova države

Zdravstvo postaje jedan od četiri najvažnijih stuba jedne države, uz broj ljudi, ekonomski rast, finansijsku i vojnu moć, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić ističući da će država nastaviti da snaži taj sektor i povećava plate zdravstvenim radnicima.

00:22

CEREMONIJA U PALATI SRBIJE: Predsednik Vučić na uručenju ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima

Vučić je prilikom uručenja ugovora o zaposlenju najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola, čestitao na velikom uspehu, i na tome što su, kako je rekao, svojom odgovornošću i trudom uspeli da postanu lekari, medicinske sestre i tehničari i pokazali da zalaganjem mogu mnogo da urade za sebe i svoju budućnost.

"Današnji dan je važan, ne samo za nas, jer vidimo da imamo budućnost, da je budućnost zdravstvenog sistema zagarantovana, već i za vas", rekao je Vučić i dodao da je i sam, primajući razne stipednije kao student to prihvatao kao poklon države, i trudio se da pokaže poštovanje prema državi.

Kineski predsednik Si dolazi u Srbiju

Predsednik Kine Si Đinping prihvatio je da ponovo poseti Srbiju, što je velika čast za Srbiju, istakao je predsednik nakon susreta sa diplomcima medicinskih fakulteta i svršenim medicinsko-tehničkim asistentima, preneo da je telefonom razgovarao sa predsednikom Sijem.

- Taj razgovor je protekao, ne samo u prijateljskoj, već iskrenoj i srdačnoj atmosferi. Govorili smo o svim našim projektima. Mi smo podržali politiku Kine, a Kina očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, sa posebnim osvrtom na KiM, objasnio je on.

"Vaša odgovornost prema građanima i državi je velika, ali ona pre svega proizilazi iz prirode posla, jer biti lekar ne znači samo biti uvažen u društvu, to je danas mnogo više. Danas je odgovornost na lekarima i medicnskim sestrama i tehničarima mnogo veća", rekao je Vučić.

On je ukazao da ćemo u narednom periodu imati novih problema, ne samo zbog kovida, jer će biti i novih virusa.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

"Zdravstvo postaje jedna od četiri najvažnije stvari, uz broj ljudi, ekonomski rast i finansijsku moć i vojnu moć. Zdravstvo je uz poslednjih godinu i po dana jedna od četiri noge stolice koja se zove država", rekao je Vučić.

On je istakao da su svi zdravstveni radnici pokazali veliku borbenost, na čemu im je beskrajno zahvalan.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

"Vaša uloga nikad nije bila veća i biće sve veća u narednom periodu, na globalnom nivou. Zato je važno da imamo škole, univeriztete koje su u stanju da školuju najbolje. Vi ste ti koji predstavljate budućnost zemlje i molim vas da uvek vodite računa o građanima i svojoj zemlji", poručio je Vučić.

On je dodao da jeste obaveza države da zaposli ljude u zdravstveni sistem, ali to može samo ako je ekonomski jaka. Ukazao je da se pokazalo da državno zdravstvo, kada je najteže, preuzima gotovo sve na svoja pleća, zbog čega će se nastaviti dalje snaženje i jačanje tog sektora, kao i dalji rast primanja.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

"Računamo na vas. Hvala za dosadašnji trud i rad, a vi vratite državi i vašim roditeljima tako što ćete biti najbolji, a mi apsolutno verujemo u vas", poručio je Vučić.

Posao dobija 100 lekara i 200 medicinskih sestara, a ugovore o radu im je u Palati Srbija uručio predsednik Aleksandar Vučić. Svečanosti su prisustvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dekani medicinskih fakulteta, direktori Kliničkih centara, kao i direktori bolnica.

Predsednik je u obraćanju uživo naglasio da je od 2013. naovamo uloženo pola milijarde u zdravstvo, infrastrukturu.

1 / 13 Foto: Printscreen/Tanjug

Izgradnja i rekonstrukcija bolnica na KiM u najkraćem roku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u najkraćem mogućem roku početi izgradnja KBC u Gračanici, kao i rekonstrukcija KBC u Kosovskoj Mitrovici. Vučić je nakon uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, a odgovarajući na pitanja novinara, kazao da novac nije problem, ali da postoje tehnički problemi.

"Imamo tehničkih problema, nije novac problem, novac smo izdvojili i imamo ga i za zdravstveni centar u Gračanici i bolnicu u Kosovskoj Mitrovici", kazao je Vučić. Dodaje da će KBC Kosovska Mitrovica biti defakto klinički centar i ističe da će to biti uz ulaganja države Srbije i držanje velikog broja medicinskog osoblja. "Verujem da će ljudi biti još zadovoljniji svojim primanjima, ali biće dopremljena i oprema najvišeg standarda tako da mislim da će svi biti zadovoljni", naveo je.

Prema njegovim rečima, za Srbiju i kosovsko Pomoravlje, centralno, južno Kosovo je od velikog interesa da se zdravstveni centar u Gračanici uradi na najbolji mogući način. I to će biti urađeno na najvišem nivou, kazao je Vučić i dodao da će informaciju o tome kada će tačno početi izgradnja dati u narednim danima.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je 2018. godine Program zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola, a sve u cilju omogućavanja najboljim mladim lekarima i sestrama nastavak profesionalnog usavršavanja u Srbiji. Inače, u okviru tog projekta posao, specijalizaciju i doktorske studije do juna ove godine dobilo je 411 najuspešnijih mladih lekara, doktora medicine, kao i 700 medicinskih sestara i tehničara.

Kada mladost i pamet ove zemlje, najtalentovaniji i najvredniji ostaju da u svojoj zemlji grade profesionalni i životni put, Srbija se razvija i napreduje, poručeno je na ceremoniji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track