Savet bezbednosti u utorak o Kosovu
Foto: Reutersž

Ujedinjene nacije

Savet bezbednosti u utorak o Kosovu

Politika -
Privrženost Beograda i Prištine nastavku dijaloga doprineće daljem opipljivom napretku u bliskoj budućnosti, naveo je Ban Ki Mun.

NJUJORK - Savet bezbednosti UN u utorak, 21. avgusta, razmatra najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu u kojem je pozvao Beograd i Prištinu da budu konstruktivni u prevazilaženju teškoća u primeni dogovora postigunutih u dijalogu.

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun je pozdravio mirno održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora, ocenjujući da to ukazuje na zrelost političkih lidera na obe strane. On je posebno pohvalio partnere na Kosovu, posebno OEBS, kao i Kfor i Euleks za suštinski doprinos za uspešno sprovođenje glasanja na Kosovu.

Generalni sekretar UN čestitao je Tomislavu Nikoliću na izboru za predsednika Srbije i pozdravio njegove jasne izjave kojima potvrđuje posvećenost Srbije potpunom poštovanju svih dogovora postignutih u dijalogu s Prištinom. "Takođe pozdravljam njegove izjave o spremnosti da se u budućnosti uključi u razgovore sa prištinskim vođstvom. Verujem da će ovaj primer slediti svi srpski lideri uključeni u formiranje naredne srpske vlade. Privrženost Beograda i Prištine nastavku dijaloga doprineće daljem opipljivom napretku u bliskoj budućnosti", naveo je Ban Ki Mun. Generalni sekretar UN je ukazao da će "snažno vođstvo i vizija biti potrebni kad se bude razgovaralo o mnogo složenijim pitanjima u narednoj fazi dijaloga". Navodeći da je zadovoljan dosadašnjim konkretnim rezultatima dijaloga, Ban Ki Mun je, međutim, izrazio zabrinutost zbog teškoća u primeni nekih od postignutih dogovora.

"Pozivam strane da pokažu konstruktivnost u prevazilaženju ovih problema, a posrednike da posvete veću pažnju i više sredstava za detaljnija pitanja primene kao i šireg smisla sporazuma", naveo je Ban Ki Mun. On je takođe ocenio da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje neophodnih kompromisa u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine. Generalni sekretar UN ukazuje da je situacija na severu Kosova i dalje krhka i zahteva oprez i uzdržanost svih strana da bi se smanjila mogućnost "regresivnog političkog razvoja ili nestabilnosti". On je zato izrazio zabrinutost zbog reakcije kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

U izveštaju se takođe ističu izazovi sa kojima su suočene manjinske zajednice u svim delovima Kosova, i potreba za boljim odgovorom institucija, posebno policije, što je, kako je ocenjeno, suštinski za povećanje povratnika na Kosovo. U aneksu Ban Ki Munovog izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Gzavijea Bu de Marnaka koji je naveo da ta misija EU nastavlja da pomaže u sprovođenju institucionalnih reformi kao i u primeni dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine. Na sednici će govoriti premijer Srbije Ivica Dačić koji predvodi delegaciju u kojoj je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track