ŽIGOSANJE: Presudom Stanišiću i Simatoviću pripisuju Srbiji krivicu! OVO JE OSVETA NAD SRPSKIM NARODOM!
Foto: Beta Ap

POLITIKA

ŽIGOSANJE: Presudom Stanišiću i Simatoviću pripisuju Srbiji krivicu! OVO JE OSVETA NAD SRPSKIM NARODOM!

Politika -

Ovakvim epilogom u Hagu namera je da se naša džava direktno poveže sa dešavanjima u BiH i Hrvatskoj tokom devedesetih, što je dan pre izricanja presude najavio britanski "Gardijan"

Nekadašnji čelnici Državne bezbednosti (DB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su presudom u Hagu na po 12 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. i 1995. samo kako bi se Srbi i Srbija povezali sa ratnim zbivanjima tokom devedesetih u tim državma, a u prilog tome ide i činjenica da je britanski "Gardijan" znao i objavio ishod presude pre izricanja u sudnici.

Jovica Stanišić, Franko Simatović
foto: EPA/AP/Michael Kooren

Ova presuda je pokušaj suđenja srpskoj državi i srpskom narodu, ocenio je ministar unutrašnji poslova Aleksandar Vulin, koji je i ukazao da je "Gardijan" dan ranije objavio članak u kome je precizno napisano kako će biti presudeno i sa kojim ciljem, tj. da se eksplicitno dokaže navodna uloga Srbije u Hrvatskoj i BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da presuda bivšim čelnicima DB Srbije govori sve.

- Mislim da je strahovito važno da ukažemo građanima Srbije da su u predmetima Markač i Gotovina promenjena pravila i sudska praksa. Promenom te prakse, odnosno izbacivanjem dela u kom treba da se vidi lični uticaj u zoni ratnih dejstava, odnosno da postoji lični akt naređenja ili poziva na naređenje, oni su oslobođeni. Neki kažu da su haške sudije za to uzele ogroman novac da to izmene. Ali, tako su Gotovina, Markač, ali i Perišić, a prvi put i Stanišić i Simatović budu osobođeni. Ali, posle tri godine vraćaju sudsku praksu na staro i oni sada bivaju osuđeni - rekao je Vučić.

Ocenio je da je to slika i prilka političkog delovanja Haškog tribunala.

- Ali mi, Srbi, moramo da razumemo šta im je bila namera i šta su nam poslali kao poruku. Treba da razumemo poziciju svoju sada, da čuvamo mir i stabilnost. Ovo je osveta nad nama koja je je sprovedena, ali ne razumem za šta. Ne želim da kažem da smo mi bili anđeli, naprotiv, ali sad se pitam ima li kraja - rekao je on.

Ivica Dačić
foto: Ana Paunković

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenio je da je ovo bio pokušaj suda da se stavi kolektivna krivica na Srbiju. On kaže da je termin udruženi zločinački poduhvat izmišljen sa željom da se događaji povežu sa državom što nije uspelo ni u jednom slučaju, ni kod Stanišića i Stamatovića.

- Siguran sam da nikakve zločine nisu počinili, poznajem ih iz vremena Slobodana Miloševića - rekao je on.

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije, kaže da je cilj tužilaštva i onih koji su im sponzori bio da se dokaže da je Srbija odgovorna za sve, tako što je sprovodila zločinačke pobuhvate u Hrvatskoj i BiH.

Nikola Šainović
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Specifično je to što je ponovljeno suđenje sa istim svedocima i dokazima a drugačijim ishodom, kao i to da je trajalo 18 godina. Pritom, presuda se svela na događaje u kome su učestvovali indirektno povezani ljudi, a nije dokazano da su oni bili izvršioci.

Veselin Šljivančanin

Cilj: ocrniti Srbe, ostale osloboditi

Penzionisani pukovnik JNA Veselin Šljivančanin smatra da je presuda haškog suda sramna, te ocenjuje da sve to rade da bi ocrnili Srbe.

- Deluje kao da su već unapred pripremili presudu, a sve se radi po principu - osuditi Srbe i dati im najveće kazne, a sve ostale pustiti i reći da nisu krivi. Sve se to radi da bi kada se budu pisale neke nove stranice istorije rekli da su Srbi najgori ljudi - kaže Šljivančanin.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Beta Ap

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track