EVO ŠTA JE U HAGU GOVORIO STEVAN TODOROVIĆ: Zbog njegovog lažnog iskaza Stanišić i Simatović dobili po 12 godina robije!
Foto: Printscreen YouTube, EPA

crno na belo

EVO ŠTA JE U HAGU GOVORIO STEVAN TODOROVIĆ: Zbog njegovog lažnog iskaza Stanišić i Simatović dobili po 12 godina robije!

Politika -

Bivši šef policije iz Bosanskog Šamca Stevan Todorović, koga je Tomo Kovač u emisiji "Usijanje dana" na Kurir televiziji označio kao nekog zbog kog su osuđeni nekadašnji čelnici Državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović, direktno je povezivao dobrovoljačke formacije i vlast u Beogradu.

O tome je 2001. pisao "Njujork tajms".

- Na Tribunalu su danas advokati rekli da je gospodin Todorović, zbog svog položaja, imao dragocene informacije o ratnom političkom lancu komandovanja - posebno o ulozi paravojnih grupa iz Srbije i njihovim vezama sa beogradskom vladom. Rekli su da je to trag koji bi mogao dovesti do bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, ovde zatvorenog zbog optužbi za ratne zločine povezane sa ratom na Kosovu 1999. godine - pisao je "Njujork tajms" 2001. godine.

Jovica Stanišić
foto: Profimedia

Todorović je, inače, poznat po tome što je u Hagu najpre poricao krivicu za sve zločine za koje se teretio, da bi potom iznenada promenio iskaz i priznao krivicu, nakon čega je dobio 10 godina zatvora. Spekulisalo se da je to učinio nakon što je dobio beneficije od Tribunala. On je tada optužio mnoge svoje kolege iz ratnih devedesetih.

Kako se ranije pisalo, on je bio nadaleko poznat po svojoj okrutnosti tokom etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u Bosanskom Šamcu, zbog čega su i sudije naglasile da bi njegova prvobitno desetogodišnja kazna bila udvostručena da se nije izjasnio kao kriv.

Godine 2002. pojavio se na saslušanju koje je tada, iz bezbedonosnih razloga, održano iza zatvorenih vrata.

Frenki Simatović
foto: EPA

- Nekadašnji šef policije za Bosanski Šamac pozvao se na neodređene pretnje i rekao da će nastaviti da govori isključivo na sednici zatvorenoj za javnost. Pomenuti bezbedonosni zahtev usledio je nakon što se tužilastvo raspitivalo o tome da li je svedok u društvu istražitelja tribunala obišao mesta masovnih grobnica u Bosni - pisao je tada portal IWPR.

U priznanju krivice pred Tribunalom, krivicu je svaljivao na dobovoljce iz Srbije. Rekao je i da pre rata nije planirao etničko čišćenje i progon, niti mu je, kako je tvrdio, bio poznat takav plan.

- Shvatio sam, ali nisam bio dovoljno hrabar da sprečim nepravde i neljudske aktivnosti prema nesrpskom civilnom stanovništvu koje su prouzrokovale da to stanovništvo napusti područje opštine Šamac. U jesen 1992. sam shvatio da su dobrovoljci iz Srbije napravili više štete i zla nego koristi. Pošto sam ih se još uvek plašio, tajno smo pokrenuli inicijativu da ih se rešimo i proteramo u Srbiju. Posle toga su bili uhapšeni i prebačeni u Vojni zatvor u Banja Luku - rekao je, između ostalog, Todorović.

Todorović je 2006. izvršio samoubistvo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track