IVICA DAČIĆ O DIJALOGU: Biće pomaka kada se izvrši pritisak na Prištinu
Foto: Printscreen/Kurir TV

PREDSEDNIK SKUPŠTINE

IVICA DAČIĆ O DIJALOGU: Biće pomaka kada se izvrši pritisak na Prištinu

Politika -

Da bi bilo pomaka u dijalogu Beograda i Prištine potrebno je da se izvrši pritisak na stranu koja ne primenjuje svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a to je Priština, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je na TV K1 naveo da se danas čini da Priština "ne sluša nikog", ni Brisel, ni SAD, i dodao da su i albanski političari u Prištini podeljeni, tako da su jedni američki, drugi evropski, a treći nemački ljudi.

- Za (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija se govori da je on više nemački čovek nego američki - dodao je Dačić.

Prema njgovim rečima, srpskoj strani će biti potrebno strpljenje i da je važno da funkcionišu radne grupe koje se bave tehničkim pitanjima, kako bi se postigao nekakav pomak.

Međutim, dodao je predsednik srpskog parlamenta, to tesko ide i sve je neizvesno.

- Izdržaćemo sve stoički, bićemo strpljivi i nećemo nikada napustiti sto na kome se pregovara. Srbija će biti konstruktivna - navodi Dačić, koji ukazuje da postoje mnogi faktori kojima ne odgovara da se kriza završi brzo i uspešno.

- Time se gubi tema... Zašto bi visokim predstavnicima međunarodne zajednice bilo u interesu da se ukine funkcija visokog predstavnika u BiH, šta će oni da rade... Mi treba da znamo šta hoćemo, da pomažemo naš narod da ostane da živi na KiM, jer oni ako odu odatle, nama je džabe da pričamo o srpskom Kosovu i Metohiji - poručio je Dačić.

Krajnji rok za referendum o Ustavu do kraja godine

On je takođe izjavio da je danas da je krajnji rok za održavanje referenduma o promeni Ustava do kraja godine.

Dačić je za rekao da, ako će parlamentarni izbori biti iduće godine, promene Ustava moraju biti usvojene pre raspuštanja parlamenta.

Istakao je da će danas biti održane konsultacije o promeni Ustava, kojima će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministarka pravde Maja Popović, predsednica Odbora za ustavna pitanja Jelena Žarić, kao i predstavnici radne grupe, pravosuđa...

Dačić je podsetio da se radi o izmeni onih odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track