DAČIĆ POSLE MEĐUSTRANAČKOG DIJALOGA: Predlog zaključaka, pa nova runda 17. i 18. septembra
Foto: screenshot Tanjug

palata srbija

DAČIĆ POSLE MEĐUSTRANAČKOG DIJALOGA: Predlog zaključaka, pa nova runda 17. i 18. septembra

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, posle druge runde međustranačkog dijaloga, da je jedan od zaključaka da će se na osnovu svega što je rečeno biti pripremljen predlog mera i da je dogovoreno da sledeći sastanak sa evroparlamentarcima bude održan 17. i 18. septembra.

On je dodao da bi predloge mera učesnici trebalo da rasprave do 1. septembra i da do tada dostave svoje primedbe.

- Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi i ukoliko se tako budemo ponašali mislim da ćemo ostvariti glavni zadatak da svi izađu na izbore, da se time ne pruža nikome alibi da baca ljagu na Srbiju i da time dovodi u pitanje sve rezultate koje je Srbija ostavrila u proteklim godinama, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Evropska poslanica Tanja Fajon rekla je da je tokom dvodnevnog sastanka bila dobra i ohrabrujuća atmosfera, da su razgovori bili iskreni i konstrukivni i da je cilj posrednika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da se da podrška Srbiji na evropskom putu.

Navela je da je bila duga rasprava oko slobode medija i da je to sigurno veliki izazov, ali je istakla da je bilo i puno konkretnih predloga i da će se napraviti takav dokument koji će doprineti tom cilju.

Fajon je kazala da je važno biti što više realističan i dodala da svi treba da znaju da su evroposlanici veliki prijatelji Srbije i da im je važno da zemlja napreduje ka EU.

Zato želimo da stvorimo uslove da sve političke partije izađu na izbore i da građani imaju poštene izbore, kazala je Fajon. Rekla je da joj ne smeta da postoji više dijaloga ako svi imaju istu nameru.

Očekujem da ćemo u julu i avgustu raditi i imati konkretne rezultate, a za sada je atmosfera ohrabrujuća, rekla je Fajon. Evroposlanik Vladimir Bilčik izrazio je nadu da neće biti bojkota izbora, navodeći da pomaka u razgovorima ima.

Imali smo otvorene, iskrene, ali zaista konstruktivne razgovore, uspeli smo da se složimo oko zajedničkih zaključaka, rekao je Bilčik. On je istakao da dijalog odražava podršku Srbije na putu ka EU i da ceni to što je Srbija posvećana evropskoj pespektivi. Kaže da su posrednici imali i konstruktivan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što govori o tome koliko je dijalog važan za evropsku pespektivu i u tom smislu očekuje i da će biti dobrih rezultata.

Važno je da imamo unaperđenje političkih uslova i da nemamo bojkot izbora, rekao je Bilčik. Nada se da će u septembru biti, kako kaže, dobrih rezultata.

Ovo je u interesu svih političara i snaga u Srbiji, a krajnje rešenje je u njihovim rukama, spremni smo da budemo ovde i da budemo uključeni koliko god je potrebno, a naš cilj je da pomognemo da stvari krenu napred, istakao je Bilčik. Bivši evropski poslanik Knut Flekenštajn ocenio je da postojanje dva paralelna stranačka dijaloga ne predstavlja problem, jer se razgovara o istim pitanjima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja