NOVA PROZIVKA IZ EU: Smeta im vraćanje ambasadora Srbije u Siriju, analitičari kažu da imamo pravo na samostalne odluke
Foto: Printscreen

samo traže zamerke

NOVA PROZIVKA IZ EU: Smeta im vraćanje ambasadora Srbije u Siriju, analitičari kažu da imamo pravo na samostalne odluke

Politika -

Odluka Srbije da, posle pauzte, ponovo pošalje ambasadora u Siriji naišla je na negodovanje Evropske unije. Peter Stano, portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je da je odluka Srbije da diplomatske odnose sa Sirijom podigne na nivo ambasadora suprotna stavu Unije.

- Stav Evropske unije u pogledu normalizacije odnosa s režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije - naveo je Stano za Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da slanje ambasadora u Damask u svojstvu šefa diplomatske misije znači predaju akreditiva šefu države Bašaru el Asadu, koji se nalazi na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže za Kurir da ovakve izjave predstavljaju ilustraciju paternalističkog odnosa EU prema Srbiji.

Živadin Jovanović
foto: Nebojša Mandić

- Unija ne želi nezavisnu Srbiju. Ona na našu državu gleda samo kao na pukog izvršioca briselskih uslova. Ovo nije nikakva vrsta pritiska, samo ne mogu da se pomire s tim da je Srbija samostalna i da tako donosi svoje odluke. Oni Srbiju posmatraju kao vazala - ocenjuje Jovanović.

J. M. - Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track