INCKO NA KRAJU MANDATA HOĆE DA UĆUTKA SRBE: Vulin žestoko reagovao na SRAMOTNU ODLUKU visokog predstavnika u BiH
Foto: Nemanja Nikolić

reakcija

INCKO NA KRAJU MANDATA HOĆE DA UĆUTKA SRBE: Vulin žestoko reagovao na SRAMOTNU ODLUKU visokog predstavnika u BiH

Politika -

Ministar unutrašnjih polova Aleksandar Vulin žestoko je reagovao na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne odredbe krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje navodnog genocida u Srebrenici.

- Istina se ne može nametnuti zakonom. Odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko rešio je da Srbe ućutka i zabrani im da govore istinu o građanskom ratu u BiH. Na samom kraju mandata Incko je rešio da se osveti svim narodima u BiH i da zemlju koju nije zavoleo, niti je bilo čime dobrim zadužio, uznemiri i podstakne na rasprave i podele. Šta će se desiti ako milion Srba iz Republike Srpske potpiše peticiju u kojoj svedoči da genocida nije bilo? Hoće li svi ići u zatvor i kako će se zvati zatvor u kome će za istinu stradati milion Srba? Da li će se taj zatvor zvati BiH? I da li se zabrana svedočenja istine odnosi samo na Srbe u BiH i da li će na Interpolovoj poternici završiti i Srbi iz Srbije i svi drugi slobodnomisleći ljudi koji ne priznaju ono čega nije bilo - upitao je Vulin.

Ministar policije je ocenio da će odluka Incka poslužiti za obračun sa zvaničnicima Srbije.

- Da li će ovaj zakon poslužiti za konačni obračun sa Aleksandrom Vučićem i svima nama koji ne damo da Srbi postanu narod genocida? I šta će reći Incko i oni koji ga podržavaju ako Srbija donese zakon o zabrani priznanja Кosova i Metohije kao nezavisne države i na poternicu stavi sve koji o AP КiM govore kao o državi Кosovo? Ako ima razuma Inckova osveta narodima u BiH će biti ili sprečena ili ignorisana - poručio je ministar Vulin.

Incko je odluku o nametanju krivičnog zakona BiH o zabrani i kažnjavanju negiranja navodnog genocida i veličanja ratnih zločinaca doneo u finišu svog mandata koji se okončava 1. avgusta.

Odluku je doneo samo nekoliko dana nakon što je Izveštaj Nezavisne komisije o zločinima na području Sebrenice, čiji je predsednik istaknuti stručnjak Gideon Grajf, stavljen na uvid javosti. U tom izveštaju svetski stručnjaci su argumentovano zaključili da se na području Srebrenice nije dogodio genocid tokom poslednjeg rata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track