ŠTA SE KRIJE IZA VILSONOVOG IZVEŠTAJA: SAD pojačavaju pritisak zbog KiM?
Foto: Shutterstock, Fonet

otvoreno na strani prištine

ŠTA SE KRIJE IZA VILSONOVOG IZVEŠTAJA: SAD pojačavaju pritisak zbog KiM?

Politika -

Najnoviji izveštaj vašingtonskog centra „Vilson“, koji je posvećen rešavanju kosovskog pitanja, mogao bi da označi i početak novog talasa pritisaka na Srbiju kada je reč o kosovskom pitanju.

U pomenutom izveštaju se navodi da se sada pruža jedinstvena prilika za rešavanje jednog od primarnih izvora međudržavnih napetosti na zapadnom Balkanu, oslanjajući se na novu prištinsku parlamentarnu većinu, zasnovanu na, kako navode, „platformi napretka i borbe protiv korupcije“. Između ostalog, navode i da je podrška SAD i EU potrebna zarad ostvarenja cilja postojanja nezavisnih i multietničkih država i društava, koji će mirno koegzistirati u ovom regionu. Tvrde i da je kosovska vlada tome posvećena, dok zvanični Beograd nije.

U izveštaju se, takođe, Srbiji zamera što navodno omogućava povećanje uticaja Rusije i Kine na region, kao i da te dve zemlje Srbiju koriste kao sredstvo za povećanje svoje moći i podrivanje koristi koje Zapad donosi zapadnom Balkanu. Ističe se i da učvršćivanje suvereniteta Kosova rešava napetosti na Balkanu.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da Srbija ni na koji način ne može prihvatiti status podređene zemlje, odnosno nekog kome bi se diktiralo u kom će pravcu razvijati svoje međunarodne odnose. On navodi da je Srbija slobodna evropska zemlja, koja razvija strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, koje nema ni sa jednom zapadnom zemljom, a da su srpsko-ruski i srpsko-kineski odnosi suverena odluka tih zemalja:

- Što se tiče ilegalne tvorevine „Republike Kosovo“, Amerika i EU su silom oduzeli KiM od Srbije i predali ga svojim miljenicima u Prištini.

Kurir.rs/J. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track