VULIN O INCIDENTU NA UTAKMICI U NOVOM PAZARU: Ovo skandiranje nije politika, ovo je samo mržnja
Foto: Nemanja Nikolić

INDIVIDUALNA ODGOVORNOST

VULIN O INCIDENTU NA UTAKMICI U NOVOM PAZARU: Ovo skandiranje nije politika, ovo je samo mržnja

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da svako skandiranje na stadionima kojim se izražava mržnja mora biti sankcionisano i da u pogledu toga zastupa stav individualne odgovornosti, jer ne može biti odgovorna masa, već onaj koji je prvi to skandiranje pokrenuo.

Ministar je u jutarnjem programu TV "Prva" ocenio da je svako skandiranje kojim se izražava mržnja neprihvatljivo i ukazao da je neprihvatljivo i jednako gadno skandiranje "nož, žica, Srebrenica", koliko pevanje "žutoj kući" i da stoga oba skandiranja moraju biti jednako sankcionisana, a ne kao što je bio slučaj na utakmici u Novom Pazaru gde pevanje "žutoj kući" nije bio razlog za prekid utakmice.

- Moraju se poštovati i ustanoviti jasna pravila koja već postoje. Ovo skandiranje nije politika, ovo je samo mržnja - rekao je ministar Vulin i ukazao da zbog pogrdnog skandiranja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nijedna utakmica nikada nije prekinuta, ali da zbog pogrdnog skandiranja bivšem predsedniku FSS Slaviši Kokezi jeste.

Istakavši da bi lično sankcionisao i jedno i drugo pogrdno skandiranje, ministar Vulin je naglasio da predsednik Aleksandar Vučić nikada ne bi dozvolio da se zbog pogrdnog skandiranja njemu i uvreda koje su mu upućene sa tribina, utakmica prekine i tribine isprazne. Prema njegovom mišljenju, u ovim slučajevima mora postojati individualna odgovornost, jer nisu svi navijači isti.

- Ko je to poveo, ko je prvi počeo, ostali su prihvatili ili ne. Mene zanima taj koji je to poveo. Verujem u individualnu odgovornost, postoji prekršajna i krivična odgovornost. Treba da sačuvamo pozitivnu energiju navijanja, a ne da dopustimo da par ljudi izazove nasilje, tuču ili izazove prekid utakmice - rekao je ministar Vulin i dodao da je od policije na utakmici u Novom Pazaru vršen pritisak da reaguje Žandarmerija.

Istakao je da će policija na svako nasilje primeniti fizičku silu, ali da će se truditi da to bude poslednje što će upotrebiti.

- Ne želim ružne scene kojima bi se neki u regionu radovali, da su videli kako Žandarmerija tuče nekoga. Drago mi je, to je izbegnuto, a sve je ispoštovano i urađeno kako treba, bez incidenata - naveo je ministar policije.

Ministar Vulin je apelovao na roditelje da ne dozvole da im policija vaspitava decu i da kada puste dete na stadion treba da znaju gde je bilo i šta radilo, i da ne dozvole da im dete postane vlasništvo nekih narko-dilera.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track