DRAŠKOVIĆ NIJE BIO GLAVNA META ATENTATA NA IBARSKOJ: Nekadašnji pripadnik DB otkrio detalje ISCENIRANE SAOBRAĆAJKE
Foto: EPA/Saša Stanković, Filip Plavčić

tajne devedesetih

DRAŠKOVIĆ NIJE BIO GLAVNA META ATENTATA NA IBARSKOJ: Nekadašnji pripadnik DB otkrio detalje ISCENIRANE SAOBRAĆAJKE

Politika -

Nekadašnji pripadnik službe Državne bezbednosti i osnivač Jugoslovenke levice Nenad Đorđević otkrio je šta se zaista desilo 2000. godine u Budvi kad je ranjen lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

Đorđević tvrdi da Drašković uopšte nije bio glavna meta u Budvi.

- Vuk nije bio glavna meta, već ja. Trebalo je da svu policiju privuku u Gospoštinu, tu gde je Vuk bio. A to je suprotan kraj od onoga gde sam se ja nalazio. Plan je bio da da privuku policiju dok ovi ubiju mene i onda da mogu da se povuku - rekao je Đorđević u emisiji "Goli život".

Otkriva i da na Vuka nije pucao jedan čovek.

- Četiri čoveka su pucala na Vuka Draškovića i to sa četiri strane. Vuk je bežao kao zec. Da nije bežao oni bi ispucali šaržere u zidove i ništa mu ne bi bilo. Nego dok je bežao slučajno ga je zakačio jedan rikošet od čega je on posle napravio feštu - rekao je Đorđević.

Nenad Đorđević
foto: Youtube Printscreen

Nekadašnji pripadnik SDB-a podsetio je i na atentat na Ibarskoj magistrali koji se dogodio 3. oktobra 1999. godine, a prema njegovim tvrdnjama Drašković ni tada nije bio meta.

- Ni na Ibarskoj nije on bio meta već brat Danice Drašković - rekao je Đorđević.

Apelacioni sud u Beogradu, podsetimo, pravosnažno je oslobodio trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti optužbi da su učestvovali u pokušaju atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi. Tom presudom je potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu i odbijena žalba Tužilaštva.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta. Njih trojica bila su osumnjičeni da su davali savete atentatorima i prikupljali podatke radi eliminisanja Draškovića kao političkog protivnika vlasti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Romić i Basta su konkretno bili optuženi da su prema nalogu svog šefa Radonjića pratili Draškovica i fotografisali njegovu kuću u Budvi. Album sa fotografijama Draškovićevog stana u Budvi kasnije su navodno predali Radonjiću, a on ga je prema navodima optužnice potom prosledio počiniocima atentata - pripadnicima Jedinice za specijalne operacije Leonidu Milivojeviću, Branku Berčeku i Nenadu Iliću.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track