03:03

ILIJA KAJTEZ I LJERAT HODŽA O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: Najvažnije je da se očuvaju mir i stabilnost

kurir televizija

ILIJA KAJTEZ I LJERAT HODŽA O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: Najvažnije je da se očuvaju mir i stabilnost

Politika -

Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu bezbednost i Ljerat Hodža, novinar, govorili su u Jutarnjem programu Kurir televizije komentarisali su dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Ilija Kajtez istakao je da je najvažnija stvar da se očuvaju mir i stabilnost u zemlji i da Srbija ostane strpljiva.

- Srbi sa severa Kosova ili cele teritorije moraju da se ponašaju na jedan gan dijevski način. Oni su potpuno obespravljeni. Ostatak Srbije treba da se vojnički pripremi, a diplomatija treba da se pripremi dobro za razgovor sa Zapadom. Mi moramo biti strpljivi, moramo čekati svoj trenutak i na što više načina da razgovaramo - naveo je Kajtez.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

On je dodao i da je glavni cilj ove politike da se spreči ekonomski rast i razvoj naše zemlje.

- Krajnji cilj ove politike je da se slomi kičma Srbiji, da se Srbija učini toliko malom, i koliko god Srbija bila mala, ona je velika za naše neprijatelje. Žele da se uništi Repuiblika Srpska, pojavljuje se ideja o nekoj vojvođanskoj naciji, svi su apsolutno u samo jednom složni i to u antisrpstvu. Lajček je bio dva dana u Prištini, recimo da ih nije ohrabrivao, ali ih nije obezhrabrivao - naveo je Kajtez.

Ilija Kajtez naveo je i da se istok budi i da je zasigurno da zapad neće imati poslednju reč u ovom konfliktu.

- Nama Srbima preostaje samo trpeljivost, strpljivost i građenje. Ako smo bili 500 godina pod Turcima i čekali momenat slobode, možemo i sada da izdrživmo. Istok se budi i istok dolazi i apsolutno ne može zapad da se nada da će biti njegova poslednja. Ljudi moraju da razumeju da je konflikt Kosova i Metohije toliko kompleksan da će trajati još 150, 200 godina. Mi imamo iz istorije pouke i moramo biti strpljivi, ali nikako ne smemo dozvoliti pogrom Srba odatle.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

Naglasio je da je Srbima najvažnije da očuvaju mir.

- Političari moraju na jedan veoma racionalan način da donose neke važne odluke. Nama je potreban mir, a naši protivnici nama ne daju mira. Zabluda je da ako se misli da bilo ko ili bilo šta iz Prištine samostalno odlučuje. Nema veze kako se zove taj što sedi u Prištini, on samo izvršava ono što mu se kaže sa zapada - istakao je Kajtez.

U program se uključio i Ljerat Hodža, novinar, koji je naveo da na Kososvu nije u pitanju nikakva provokacija Srba.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

- Lajčak je pre nego što je došao u Beograd,bio je u Prištini i mora da je u neku ruku bio upoznat sa tim šta će vlada da uradi. Ova akcija je baš omogućena jer je jedan sporazum koji je potpisan 2011, a potom produžen 2016. nije nastvljen sada - kaže Ljerat.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

- Po isteku tog sporazuma omogućeno je vladi tzv. Kososva, odnosno Aljbinu Kurtiju da postavi reciprocitet sa tablicama. Sumnjam da je cilj bio baš da se izazovu Srbi, te Rosu jedinice bile su upotrebljene samo na severu. Nije bilo ni jednog jedinog incidenta. Srbi su izrazili mirni protest. Rekao bih da nereda nije ni bilo, a možete reći da je priličnu ulogu odigrala i Srpska lista koja je pozvala stanovništno da ne pravi nijedan incident, da ne rade ništa nasilničko - rekao je Hodža.

Kajtez je naglasio da je situacija sa tablicama zamka, u koju nećemo upasti.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

- Ono što je zamka u koju mi nećemo upasti jeste da oni tim reciprocitetom pokušaju da dokažu da su u pitanju dve države koje su u sporu. Mi lažnu državu Kosovo ne priznajemo. Ne možemo biti u sporu sa državom koja ne postoji - zaključio je Kajtez.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:21

NEDŽMEDIN SPAHIU, POLITIČKI ANALITIČAR: Niko od Albanaca u Prištini ne donosi odluke samostalno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track