ZEMLJE KVINTE: Priština da upiše zemlju Visokih Dečana prema odluci Ustavnog suda
Foto: Shutterstock

24 hektara

ZEMLJE KVINTE: Priština da upiše zemlju Visokih Dečana prema odluci Ustavnog suda

Politika -

Zemlje Kvinte pozvale su danas privremene institucije Prištine da bez daljeg odlaganja obavi pravni upis zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda tzv. Kosova.

Taj sud doneo je Rešenje o neizvršenju svoje presude iz 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje koju ovaj manastir koristi.

Kvinta je pozdravila jednoglasno današnju izjavu Ustavnog suda u vezi sa nesprovođenjem njegovih ranijih odluka, uključujući i odluku o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine.

"Zabrinjavajuće je što je Ustavni sud Kosova primoran da podseća institucije izvršne vlasti da garantuju i sprovode vladavinu prava u ovim već predugo odlaganim slučajevima", navodi se u saopštenju Kvinte.

Podrška tzv. Kosova vladavini prava i nezavisnom sudstvu zasnovana je na potpunom i jednakom sprovodjenju svih sudskih odluka bez obzira na politička neslaganja, naglašeno je u saopštenju.

Kvintu čine šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država na KiM.

Nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud doneo je maja 2016. godine, odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track