MAMA DEČAKA KOJI SE UBIO ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA O UŽASU U MALOJ KRSNI: Neverovatno mi je da se sada jedno dete hrani na slamku!
Dragana Janković sa sinom Aleksom, Foto: Suzana Trajković, Privatna arhiva

OGLASILA SE

MAMA DEČAKA KOJI SE UBIO ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA O UŽASU U MALOJ KRSNI: Neverovatno mi je da se sada jedno dete hrani na slamku!

Društvo -

Krivicu ne treba tražiti u deci, njima su modeli roditelji - rekla je Dragana

Aleksa Janković (14) dečak je iz Niša koji se ubio 2011. godine skokom sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo ne mogavši više da se bori sa vršnjačkim nasiljem kojem je bio izložen u školi. Maltretiralo ga je sedmoro vršnjaka, koji su ga pretukli osam puta. Osim podliva i modrica, imao je potres mozga, nogu u gipsu i dijagnozu "posttraumatski sindrom".

Njegova majka tada je počela da radi na Aleksinom zakonu, da se nekom detetu ne bi dogodilo isto što i njenom.

Predlog tog zakona zalaže se za strože kažnjavanje učenika koji u školi vrše nasilje, nazvan Aleksin zakon. Predstavnici vlasti ga nisu usvojili, a Dragana Janković, majka dečaka Alekse, koji se sa 14 godina ubio zbog vršnjačkog nasilja, ističe da se problemi vršnjačko nasilja i dalje ne rešavaju adekvatno.

Posebno ju je povredila vest o devojčici (13) koju su pretukle dve devojčice iz starijeg razreda Osnovne škole "Đura Jakšić" iz Male Krsne, a zadobila je čak i iščašenje vilice zbog čega sada jede na slamčicu.

- Deluje da je sve gore. Mi sada od dečjih čarki dolazimo do teških telesnih povreda, koje će se odraziti na psihu deteta. Neverovatno je da smo kao društvo dozvolili da jedno dete ima prelom vilice i da se hrani na slamčicu. Krivicu ne treba tražiti u deci, njima su modeli roditelji. Društvo nam je oslabljeno što se tiče empatije, mentalnog stanja. Gledajući roditelje, kopiraju agresiju i ispoljavaju je na slabijima od sebe - rekla je ona za Kurir.

Kurir.rs / S.T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track