IMAMO DOGOVOR! Lajčak objavio da je postignut sporazum između Beograda i Prištine
Foto: Printscreen

Posle dva dana intenzivnih pregovora

IMAMO DOGOVOR! Lajčak objavio da je postignut sporazum između Beograda i Prištine

Politika -

"Imamo dogovor", napisao je upravo Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

"Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana",rekao je Lajčak.

U dokumentu koji je podelio, piše da su se obe strane dogovorile oko sledećih tačaka:

- Specijalne jedinice policije koje su trenutno smeštene na Jarinju i Brnjaku počeće uklanjane sa blokada 2. oktobra u 8 ujutru, do 16 časova popodne. KFOR će doći na Jarinje i Brnjak u to vreme, i ostaće otprilike dve nedelje kako bi omogućili bezbedno okruženje i i slobodu kretanja - piše u dokumentu.

Dalje, navodi se da će od 4. oktobra 2021. u 8 sati ujutru, režim nalepnica, dogovoren u dijalogu koji vodi EU i biće primenjivan kao privremena mera dok ne bude usvojeno trajno rešenje.

Kao treća tačka, piše da će biti osnovana Radna grupa koju će činiti predstavnici Evropske Unije, Beograda i Prištine, i kojem će predsedavati EU, kako bi došla do trajnog rešenja oko registarskih tablica a koji će poštovati praksu i standarde EU.

Da je postignut dogovor, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je saopštio da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM.

- Lično sam veoma zadovoljan i veoma je važan za našu stranu. Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 2. oktobra i da se najkasnije povlačenje završi do 16 sati tog dana. KFOR će svoje snage postaviti na i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje. Od 4. oktobra - saopštio je Vučić danas.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track