PREDSEDNIK GANE: Želimo da ojačamo saradnju sa Srbijom
Foto: Printscreen/RTS

posle sastanka sa predsednikom Vučićem

PREDSEDNIK GANE: Želimo da ojačamo saradnju sa Srbijom

Politika -

Predsednik Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ado izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja želi da ojača saradnju sa Srbijom i da unapredi dobre i iskrene odnose dve zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Akufo-Ado je rekao da "ima dosta oblasti u kojima je saradnja dve zemlje zaista značajna" i dodao da Gana namerava da "otvori vrata za dalju saradnju".

"Postoje oblasti u kojima već sarađujemo, kao što je bezbednost, ali želeli bismo da pojačamo saradnju. U novembru će doći delegacija Gane u kojoj će biti ljudi iz oblasti poljoprivrede, obrazovanja, odbrambene industrije. Oni će sa srpskim zvaničnicma razmotriti modalitete saradnje u budućnosti", naveo je Akufo-Ado.

Akufo-Ado, kome je Vučić danas uručio Orden Republike Srbije na lenti, za razvijanje i učvršćivanje saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, kazao je da su za Ganu od "velike važnosti" stipendije koje Srbija dodeljuje studentima iz te zemlje.

Vučić je prethodno rekao da je Srbija odlučila da udvostruči broj studenata iz Gane koje će stipendirati, sa 16 na 32.

Predsednik Gane, koji je u Beograd došao zbog skupa povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, ukazao je na potrebu svake zemlje da vodi nezavisnu politiku i da "ne bude predmet bilo čijeg interesovanja".

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

Akufo-Ado je naveo da Pokret nesvrstanih zemalja zauzima važno mesto u istoriji Gane, s obzirom da je njen prvi predsednik Kvame Nkrumah jedan od pet inicijatora te organizacije, uz tadašnje lidere Jugoslavije, Indije, Egipta i Indonezije.

On je rekao da je "došao da potvrdi privrženost" Gane Pokretu nesvrstanih zemalja i dodao da "ide za velikim koracima" predsednika Nkrumaha koji je došao u Beograd 1961. godine i, kako je naveo, uspostavio odlične odnose sa jugoslovenskim predsednikom Josipom Brozom Titom.

"Ne znam da li ću uspeti da dosegnem predsednika Nkrumaha, ali ću dati sve od sebe da i naš odnos bude plodonosan za obe zemlje", kazao je Akufo-Ado Vučiću.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track