NAŠE PRIJATELJSTVO JE ČELIČNO: Predsednik Srbije razgovarao u četiri oka s kineskim šefom diplomatije Vangom (FOTO)
Foto: Tv Pink Printskrin

palata srbija

NAŠE PRIJATELJSTVO JE ČELIČNO: Predsednik Srbije razgovarao u četiri oka s kineskim šefom diplomatije Vangom (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, koji boravi u poseti Srbiji.

Posle sastanka u četiri oka u Palati Srbija održan je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine, koji će otvoriti Vang i Vučić, a nakon plenarnog sastanka predviđene su kratke izjave za medije Vučića i Vanga.

1 / 4 Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu državnom savetniku i ministru spoljnih poslova Kine Vang Jiu.

Aleksandar Vučić, Majkl Pompeo i Vang Ji, okt. 2021
foto: AP Photo/Darko Vojinovic

- Mi odlično sarađujemo i verujemo, ako je to uopšte moguće, da saradnju podignemo na još viši nivo. Naše prijateljstvo je iskreno, veliko i nije ni čudo što ga često nazivamo čeličnim - rekao je Vučić.

Tomislav Momirović
foto: Tv Pink Printskrin

- Prošli smo kroz sve teme, dugo smo razgovarali. Mi u ovom trenutku zajedno sa Kinom imamo gotovo 8 milijardi projekata. Utrostručili smo našu trgovinsku razmenu - rekao je Vučić.

- Imamo čelično prijateljstvo, i želim da se zahvalim predsedniku Siju i ministrju Jiu. Ono na čemu posebno želim da se zahvalim je to što je ministar istakao neophodnost razvoja savremenih tehnologija, robotike, i uz pomoć Kine Srbija može tu mnogo da napreduje. Srbija može da ide u korak sa modernim zemljama!, rekao je predsednik i dodao da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja i da odlično saradjuju u medjunarodnim institucijama, kao i u sferi multilateralnih i bilateralnih odnosa.

Poruka predsednika Srbije

Za nas je Vaša poseta velika čast i želim da Vam se zahvalim na odluci da posetite Srbiju, i da Vas zamolim da prenesete moje najiskrenije pozdrave predsedniku NR Kine i velikom prijatelju Republike Srbije Njegovoj ekselenciji Siju Đinpingu.

Naše prijateljstvo je iskreno, veliko i nije ni čudo što ga neretko nazivamo čelično. Prošli smo kroz sve teme i dugo razgovarali. U političkoj sferi nemamo otvorena pitanja, u sferi multilateralnih, baš kao i bilateralnih odnosa odlično sarađujemo i verujem da možemo, ako je to uopšte moguće, na još viši nivo da podignemo tu saradnju. Hvala Vam na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, to činite baš na onaj način, kao što Srbija podržava politiku jedne Kine. Takođe, hoću da vam se zahvalim na ogromnim investicijama u Srbiju i na mogućnosti da učestvujemo u inicijativi "Jedan pojas i put".

Podsetimo, šef kineske diplomatije doputovao je u sredu u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar Selaković. Ji se sinoć sastao sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, dok je jutros razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Aleksandar Vučić
foto: Tv Pink Printskrin

Vang: Kina je ponosna na razvoj odnosa sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je danas u Beogradu da je Peking ponosan na razvoj odnosa sa Srbijom, zasnovanih na ravnopravnosti, međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima.

"Naši odnosi imaju veliku unutrašnju pokretačku snagu i svetlu budućnost. Razvoj naših odnosa i saradnje je u korist naroda obe zemlje", rekao je Vang na početku plenarnog sastanka delegacija Srbije i Kine.

Vang je kazao da predsednik Kine Si Đinping "mnogo vrednuje duboko prijateljstvo" i "čvrsto uzajamno poverenje" koje je uspostavio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je otvorio sastanak dve delegacije. "Naše dve zemlje zajedno čuvaju ravnopravnost i pravdu na medjunarodnoj sceni, zajedno čuvamo osnovne principe medjudržavnih odnosa i zajedno snosimo odgovornost za mir i stabilnost kako u regionu tako i u svetu", naveo je Vang.

On je Vučiću preneo "najsrdačnije pozdrave i najbolje želje" od predsednika Sija.

Selaković i Vang o partnerstvu Srbije i Kine

Šefovi diplomatija Kine i Srbije, Vang Ji i Nikola Selaković, razgovarali su danas u Beogradu o partnerstvu ;dve zemlje i bilateralnim odnosima."Poseta (ministra Vanga) je odlična prilika za razmenu mišljenja i stavova o pitanjima od obostranog interesa", rekao je Selaković u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kine. Selaković je dodao da "Kinu i Srbiju vezuje čelično prijateljstvo".

Vang je rekao da je prijateljstvo Srbije i Kine odolelo "iskušenjima brojnih promena na međunarodnoj sceni". "Kina će uvek biti lojalan partner Srbije", naveo je Vang. On je dodao da je cilj njegove posete da se održi strateška razmena sa srpskom stranom i podigne nivo saradnje Pekinga i Beograda.

Državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović i zamenik šefa diplomatije Kine Deng Li danas u Beogradu su potpisali Protokol o saradnji dva ministarstva. Vang se danas sastaje i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega je najavljen i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track