PETKOVIĆ O ZSO: Što je veći otpor Prištine veća je potreba da bude formirana, drugačije ne može biti
Foto: Printscreen/Pink TV

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

PETKOVIĆ O ZSO: Što je veći otpor Prištine veća je potreba da bude formirana, drugačije ne može biti

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Zajednica srpskih opština za Srbe na Кosovu i Metohiji ima isti značaj kao što Dejtonski sporazum ima za Srbe u Bosni i Hercegovini i da zato danas čujemo Aljbina Кurtija kako otvoreno napada i Srbe preko Drine.

"Njegove poruke da na Кosovu i Metohiji neće dozvoliti ’bosnizaciju’ odnosno formiranje Zajednice srpskih opština ne mogu se drugačije shvatiti nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini, kao i Кurtijevo neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine“, naveo je u saopštenju Petković, a prenosi Kosovo-online.

Postavio je pitanje - kojim to sredstvima Кurti planira da spreči formiranje ZSO? – kada je poznato da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije Кosova i Metohije, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, te da je jasno šta Kurti misli.

"Ovu najnoviju i veoma opasnu Кurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i Evropska unija koju molimo da reaguje, jer je upravo EU posrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma. Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Naglasio je da je zbog toga važno što će na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu glavna tema biti upravo formiranje ZSO, kako se obavezala i EU obavezala u poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga.

"Zajednica srpskih opština nasušna je potreba Srba na Кosovu i Metohiji i to onako kako je i dogovoreno - sa punim izvršnim ovlašćenjima jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zaštitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada nećemo odustati. Bez ZSO danas, mi imamo povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi na prostoru Кosova i Metohije, čija se prava svakodnevno gaze, mete su fizičkih napada, ugrožava im se imovina i egzistencija u celini“, naveo je Petković.

Naglasio je da to što Кurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara "država u državi", samo pokazuje koliki je Кurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na Кosovu.

"Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti“, poručio je Petković.

(Kurir.rs/Kosovo-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja