ŠTA ĆE DMITROVIĆU LAPTOP OD 2.000 EVRA?! Spasić optužio ministra za bahato trošenje novca građana MOŽDA PROGRAMIRA IGRICU?
Foto: Tamara Trajković, Shutterstock

rasipanje

ŠTA ĆE DMITROVIĆU LAPTOP OD 2.000 EVRA?! Spasić optužio ministra za bahato trošenje novca građana MOŽDA PROGRAMIRA IGRICU?

Politika -

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović neosnovano je potrošio novac građana na kupovinu skupe opreme koja njegovom resoru uopšte nije potrebna, smatra generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Mario Spasić.

Samo za dva računara, podsetimo, Ministarstvo za brigu o porodici potrošilo je 421.900 dinara, a svoje zaposlene ministar je častio i sa 10 uređaja koje su građani platili 1,48 miliona dinara. Dmitrović je pazario i štampač od čak 349.747 dinara.

Spasić je konstatovao je da je Ministarstvo za brigu o porodici neosnovano potrošilo novac naroda.

Mario Spasić
foto: Kurir televizija

- Mi smo se bavili ovom temom i videli smo da je Ministarstvo za brigu o porodici naručilo veliki broj računara i računarske opreme. Nije baš najjasnije iz kojih razloga su nabavljali računare koji koštaju više od 200.000 i štampače od 400.000 dinara. Ukoliko je reč o nekoj računarskoj opremi, koja može biti važna za posebne digitalne potrebe, onda možemo imati razumevanja, međutim, ako znamo njihove nadležnosti onda ne razumem zašto se kupuje ovako skupa oprema. Ne vode nikakve digitalne podatke visoke rezolucije. Ministarstvo za brigu o porodici je novoosnovano ministarstvo i predsednik Vučić je uradio odličnu stvar, međutim, hoću da kažem da je potrošilo novac naroda vrlo neosnovano - rekao je Spasić u uključenju u Jutarnji program na Kurir televiziji.

Mario Spasić
foto: Kurir televizija

Ministarstvo za brigu o porodici, podsetimo, zaključilo je u julu ugovor o kupovini dva laptopa ukupne vrednosti 421.900 dinara. Istog meseca zaključen je i ugovor o kupovini računarske opreme i materijala ukupne vrednosti 1,48 miliona dinara, a na osnovu iste stavke zaključen je još jedan ugovor u septembru vredan 2,45 miliona dinara.

- Nije sporna javna nabavka, međutim, ako imamo činjenicu da je nabavljen računar skuplji od 2.000 evra dolazimo do toga u tom ministarstvu neko možda programira igricu. Taj novac je novac građana Srbije i prema tom novcu se treba ophoditi odgovorno. Koji je tip ove javne nabavke? To ne znamo. To su sve stvari koje bi mogle doći na red da se analiziraju. Nije neophodno imati laptop koji košta 2.000 evra. Da se radi o kancelariju za e-Upravu građani bi mogli da razumeju - kaže Spasić.

Mario Spasić
foto: Kurir televizija

Ekipa Kurira pokušala je inače u više navrata da stupi u kontakt sa ministrom Dmitrovićem da bude gost na Kurir televiziji, ali nikada se nije odazvao pozivu novinara.

- Prvo bih se vratio na činjenicu da ne želi da komunicira sa vašom medijskom kućom, to je jako loša stvar, Dmitrović je javni funkcioner i član Vlade Srbije koji ima obavezu da daje informacije na pitanja. Međutim, moramo da vodimo računa da svaki javni fukcioner mora doći na televiziju i da odgovor na sva pitanja - rekao je Spasić.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Dmitrović jedan od najaktivnijih državnih funkcionera na Tviteru.

- Ja to podržavam i taj vid komunikacije sa građanima jeste dobar. Pre nekoliko dana je međutim saopštio da je virus korona ubio 10 miliona ljudi. To nije u redu. Mora da vodi računa šta piše - rekao je generalni sekretar Saveta za monitoring.

Mario Spasić
foto: Kurir televizija

Dmitrović prema Spasićevim rečima često kači opasne antivakserske tvitove.

- Vrlo je jasno da Zlatibor Lončar, kao i svi lekari, zaista vode računa da se podigne svest građana o vakcinaciji. Ovo piskaranje je nepotrebno. Dmitrović kao član Vlade Srbije ne bi trebalo da iznosi ovakve stvari. Ljudi su skloni da veruju u neispravne stvari i to za posledicu može imati nevakcinaciju i negiranje virusa, pa čak i smrtni ishod. Ministar Dmitrović se svrstao u antivaksere i to ne sme da radi. Ne sme sebi da da za pravo da apeluje da se neko leči đumbirom, koprivom itd. Ima pravo da ne veruje u vakcinu, ali kao član Vlade Srbije nema pravo da iznosi ovakva mišljenja - rekao je Spasić.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:51

TONČEV VILU NA DEDINJU VREDNU MILION I PO EVRA KUPIO ZA MAGACIN?! Ministar i te kako svestan da prikrivanjem imovine KRŠI ZAKON

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track