00:22

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na Makiškom polju

predsednik u obilasku mesta odakle počinje da se gradi bg metro

PREDSEDNIK NA MAKIŠKOM POLJU: Od ’68 nam obećavaju metro, neće uspeti ko pokušava da zaustavi Srbiju! Kud nisam obukao rolku

Politika -

Okupljeni ga dočekali povicima Aco, Aco

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na projektu izgradnje infrastrukture i nasipanja platoa za depo beogradskog metroa na Makiškom polju.

- Neće uspeti oni koji pokušavaju da zaustave Srbiju - rekao je predsednik na samom početku obraćanja s mesta odakle počinje izgradnja beogradskog metroa. Naši rezultati su bolnice, putevi, a njihovi su samo puni džepovi. Oni će te pare da potroše u našim šoping centrima. Rekli su ne smem da dođem ovde, rekao sam da stižem za koji dan i kao što vidite još jednom sam ispunio svoje obećanje.

Od 1968. godine nam obećavaju metro i koliko god da su bili na vlasti nikada ništa nisu uradili. Nije im palo na pamet da urade nešto za građane. Veliki Šarl de Gol, baš kada je gradio metro, rekao je "Protiv mene su buržoazija, diplomate, vojska, ali ja ovo gradim za obične ljude" I ovo je suština - nekima smeta što ovo povezuje Železnik i Mirijevo, jer ne povezuje samo ono gde žive najbogatiji već povezuje naš narod, sve građane Beograda, a ja sam na to ponosan! Ovo će dodatno da približi i Obrenovac, i Barajevo, i Lazarevac, i Sremčicu, i Železnik, i naravno Banovo brdo centru Beograda. Ono što je važno, naše je samo da radimo, da budemo pristoji baš kao što smo i bili.

- To što se sekirate zbog nečije bahatosti, banditizma, samo mi da budemo uzdržani. Na kraju ljudi to umeju da cene, jer sve možete da izbišete nekome, samo ne možete njegov rad i njegove znanje i njegove rezultate. Naši rezultati su stotine kilometara puteva, stotine kilometara pruga, nove bolnice, novi muzeji, novi stadioni, a njihovi su samo puni džepovi. Kao što i danas pune džepove zato što neko to plaća da bi se borili protiv nas Oni će te pare da potroše u našim šoping centrima. Rekli su ne smem da dođem ovde, rekao sam da stižem za koji dan i kao što vidite još jednom sam ispunio svoje obećanje.

Aleksandar Vučić, Makiš
foto: TV Pink Printscreen

- Srbija neće da dozvoli da se vrati u prošlost, ma koliko oni to želeli, rekao je predsednik i dodao: Tačno 53 godine su političari varali naš narod. Mi sad gradimo i za 6 godina će biti gotovo! Veliko vam hvala, sve najbolje vam želim! On je prethodno naglasio da se zbog izgradnje metroa ljute najbogatiji i dodaje da je njemu važno što će metro sa centrom zbližiti udaljenija beogradska nasilja koja neće biti više tako daleko.

Kud nisam obukao rolku, nego se smrzavam ovde!

- Kud nisam obukao rolku obukao danas, nego se smrzavam ovde... Nisam ni sanjao da je ovako hladno, našalio se predsednik.

Posle obilaska predsednik se obratio okupljenim građanima, radnicima...

On je na samom početku posete pozdravio okupljene građane koji su ga dočekali povicima: Aco, Aco posle čega se predsednik obratio podsetivši da nam metro obećavaju još od 1968. godine.

1 / 15 Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je mesto izgradnje obišao s ministrom finansija Sinišom Malim i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem koji su mu detaljno objasnili koliko će tačno stanica imati koja linija metroa i kuda će prolaziti.

Ministar Mali je predsedniku rekao da će se samo mesto za depo, koje se prostire na 72 hektara, nasipati sledeće dve godine jer je ovo ogroman građevinski poduhvat. Mali je dodao i da će čitav beogradski javni saobraćaj u budućnosti počivati na šinama u sledećoj kombinaciji: metro, bg voz, tramvaj.

Okupljenima se obratila i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo koja je rekla da više od 40 gradova u Kini i dodala da je uverena da će BG metro biti kvalitetno sagrađen jer kineski graditelji Pauer Čajna imaju bogato iskustvo. Ona je dodala da će metro doprineti daljem razvoju Beograda.

Obilaziću gradilište metroa svake nedelje

Vučić je danas najavio da će gradilište metroa obilaziti svake nedelje. Rekao je da je, kad su počeli radovi na Makišu, obećao da će doći na gradilište za koji dan i ispunio je obećanje. "Rekli su da ne smem da dođem ovde. Rekao sam stižem za koji dan. Svake nedelje da obilazim radove, da vide da naše gradjevinare ne mogu da zaustave, ma koliko želeli da Srbiju vrate u prošlost", rekao je Vučić.

Istako je da se o gradnji metro u Beogradu priča 53 godine i da su svi političari varali narod. "Metro će biti gotov za šest godina", rekao je Vučić i zahvalio radnicima koji, kako je rekao, "Srbiju guraju napred".

Hvala svima koji sanjaju velike snove, samo tako možemo da gradimo bolju budućnost. Živela Srbija!

Aleksandar Vučić, Makiš
foto: TV Pink Printscreen

Planirana je izgradnja prve dve linije metroa koja će koštati 4,4 milijarde evra.

Ugovor o izgradnji samog depoa metroa na Makiškom polju biće potpisan februara 2022, a posle foga sledi potpisivanje ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja, u martu 2022. ; To područje obuhvata površinu od 72 hektara gde će biti početna stanicu i depo za prvu liniju metroa, čija će gradnja početi u novembru iduće godine.

U julu 2020. biće potpisan ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju metroa koja bi trebalo da bude završena 2028. ; Ta linija će biti duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu.

Radovi na izgradnji druge linije metroa, kako je planirano, biće završeni 2030. godine, a biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice.

Kurir.rs

Bonus video:

12:26

VUČIĆ O METROU: Najveći infrastrukturni projekat u 21. veku u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja