05:29

UŽIVO PREDSEDNIK NA VOJNOJ VEŽBI RV, PVO I 63. PADOBRANSKE: Bićemo helikopterska velesila, kupujemo ih još!

predsednik srbije u poseti nišavskom okrugu

PREDSEDNIK NA VOJNOJ VEŽBI RV, PVO I 63. PADOBRANSKE U NIŠU: Bićemo helikopterska velesila, kupujemo ih još! (FOTO, VIDEO)

Politika -

NIŠ - Na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" (63. padobranske brigade bb) predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak s predstavnicima vojne industrije posle kog je prisustvovao vojnoj vežbi.

1 / 13 Foto: Kurir

11.55 - Ponosan sam na našu vojsku, na disciplinu... - rekao je predsednik obraćajući se javnosti posle održane vežbe. On je prethodno rekao i da će Vojska Srbije i Srbija biti helikopterska velesila jer ćemo kupiti još polovnih helikoptera od jedne članice EU.

Vučić je rekao da su prethodna dva dana u Nišu dogovorene velike stvari i sa javnim preduzećima kad je reč o ceni struje za našu namensku industriju.

Predsednik je rekao da je vežba bila izvanredna i da su pripadnici Vojske Srbije u teškim vremenskim uslovima izveli vežbu odlično. Predsednik je najavio i nove nabavke helikoptera.

Dogovorena nabavka iz domaće namenske industrije u iznosu od 1,25 milijardi evra

Vučić je izjavio danas da će Srbija u naredne dve godine nabaviti ukupno 30 novih i polovnih vojnih helikoptera, kao i da će vojska nabavljati opremu i naoružanje iz domaće namenske industrije, za šta je u narednih pet godina planirano oko 1,25 milijardi evra. Rekao je i da su na današnjoj vežbi uglavnom prikazani helikopteri nabavljeni u prethodne dve godine, a da se nove nabavke očekuju 2022. i 2023. "Očekujemo tačno 30 helikoptera, od toga će biti 11 H145, četiri Mi-35, tri Mi-17, plus 11 Mi-35 polovnih, koje kupujemo od jedne članice Evropske unije. Tako da ćemo biti helikopterska velesila u ovom regionu", rekao je Vučić.

Istakao je da je tokom boravka u Nišu imao sastanak sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima svih fabrika namenske industrije i remontnih zavoda u Srbiji, na kojima je dogovoreno da se sa 145 miliona evra pomogne namenska industrija u prvom kvartalu 2022. Prema njegovim rečima, doneta je i odluka da se u narednih pet godina naruči, u iznosu od 1,25 milijardi evra oprema, naoružanje, oruđa, vozila, municija, mine, rakete... od namenske industrije Srbije.

Poštujemo teritorijalni integritet BiH i integritet Republike Srpske u okviru BiH

Predsedik je, povodom dešavanja u Bosni i Hercegovini, rekao da se Srbija "neće mešati u unutrašnje stvari drugih država".

Vučić je na konferenciji za novinare na vojnom aerodromu u Nišu rekao da je "politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH". "To znači puno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Srbija je i jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, to je naša politika koja se nije promenila u proteklih 26 godina", rekao je Vučić. Beta

- Očekujemo još tačno 30 helikotera - rekao je predsednik i dodao da će 11 biti H-145, 4 Mi-35 i 11 polovnih Mi-35 koje kupujemo od jedne članice EU.

11.40 - Posle završenog prikaza na vojnom aerodromu, predsednik je porazgovarao s vojnicima i pogledao prikaz vežbe borilačkih veština. Oni se trenutno obučavaju u veštini - krav maga.

Predsednik dobio maketu orla na poklon

1 / 19 Foto: Kurir

11.17 - Prikaz sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO i pripadnika 63. padobranske brigade. Predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić boravi na vojnom aerodromu „Narednik - pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu gde su ga dočekali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

1 / 32 Foto: Predsednik.rs

Sastanku prisustvuju i ministar finansija Siniša Mali i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Kurir.rs/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja