PREDSEDNIK VUČIĆ: Konkretni rezultati najbolji poziv za ostale države da se pridruže Otvorenom Balkanu
Foto: Printscreen/Pink TV

potpisani sporazumi u tirani

PREDSEDNIK VUČIĆ: Konkretni rezultati najbolji poziv za ostale države da se pridruže Otvorenom Balkanu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Tirani da su konkretni rezultati najbolji poziv ostalim državama Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan.

- Za nas je veoma važno to što danas radimo za sebe, jer mislim da ćemo ih privući ne političkim pozivima, mi ćemo najviše da uradimo za njihovo priključenje nama, ali i za veće zadovoljstvo naših građana time što ćemo da radimo konkretne stvari - rekao je Vučić posle sastanka na konferenciji za medije.

Dodao je da je važno da nam zbog prošlosti i sadašnjosti ne nestane budućnost.

- Kada sam došao u Albaniju video sam da premijera Ramu napadaju da je inicijativa Otvoreni Balkan inicijativa za Veliku Srbiju. Mene u Srbiji svakoga dana napadaju govoreći da je inicijativa za Veliku Albaniju. Ovde nije reč ni o Velikoj Srbiji ni o Velikoj Albaniji i ne znam kakvoj Makedoniji, ovde je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama između prošlosti i sadašnjosti, a da nam nestane budućnost - istakao je Vučić.

Rekao je da je srećan zbog potpisanih sporazuma na kojima su radili dve godine, a što je bilo usporeno zbog birokratskih procedura.

Regionalna inicijativa čije su članice Srbija, Albanija i Sevrena Makedonija pokrenuta je 2019. Pod neformalnim imenom mini-Šengen, a promenila je ime u Otvoreni Balkan krajem jula.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta, o olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o slobodnom pristupu tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Podsetimo, u Tirani je danas održan samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan na kom su potpisani Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

01:25

Rama dočekao Vučića i Zaeva! Srdačni pozdravi, pa početak sastanka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track