SRBIJA MORA DA BUDE ENERGETSKI SUVERENA: Dr Danica Grujičić OBJASNILA zašto treba da gradimo nuklearke!
Foto: Printscreen

NAČELNICA ODELJENJA ZA NEUROONKOLOGIJU KBCS

SRBIJA MORA DA BUDE ENERGETSKI SUVERENA: Dr Danica Grujičić OBJASNILA zašto treba da gradimo nuklearke!

Politika -

Ideja da Srbija treba da izgradi nukleranu elektranu i tako obezbedi energetsku stabilnost o kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dopada se profesorki doktoru Danici Grujičić, načelnici odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije. Predsednik je nedavno izjavio da će tek biti doneta odluka o tome da li će Srbija učestvovati u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke, odnosno male modularne nuklarne rekatore. On je tada rekao da je razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da je Srbija ponudila da otkupi 15 odsto u njihovoj nuklearnoj elektrani, koja će biti završena 2035. godine. Vučić nije isključio mogućnost i da Srbija sama pravi svoju nuklearnu elekrtanu.

Profesorka Danica Grujičić jedan je od velikih zagovornika izgradnje nuklearne elektrane.

- Ova kriza kriza otvara i za nas mnoga pitanja, suštinska, životna - kako na dugi rok obezbediti energiju, tako i geopolitička - kako sačuvati poziciju neutralnosti, iako nas praksa demantuje i pokazuje i pokazuje da nema neutralnosti. Svaka neutralnost prestaje kada nastupi kriza i kada vidite ko je prijateljski nastrojen prema vama. Mnogi su se čudili kada sam pre nekoliko godina rekla da Srbija mora da bude energetski (kao i vakcinalno) suverena država i da to jedino može ako izgradi nuklearnu elektranu. Drago mi je što je danas ta ideja sve zastupljenija u javnosti. Pored toga što je nuklerana elektrana najčistiji izvor energije, ona vam podiže standard i u svim drugim oblastima kao što su nauka ili medicina. Srbija preuzima sve vrste rizika zbog nuklearnih elektrana koje se nalaze u našem okruženju ukoliko bi se , ne daj Bože, desila neka katastrofa , a s druge strane nema nijedan benefit od toga. Zato se već duže zalažem da Srbija krene u taj projekat i idealna lokacija za nuklearno postrojenje je istočna Srbija koja se polako prazni. To bi ovom delu Srbijedalo novi dah života, razvijanje puteva, podizanje instituta, odlazak mladih naučnika u taj kraj, dolazak raznih kompanija kojima je ova oblast nauke interesantna - ističe Grujičić. Ona dodaje da pored energije, nuklearna elektrana znači razvitak nauke, kao i razvijanje medicine i novih vidova terapije.

- Nedavno je počela saradnja sa Rusijom na polju razvoja nuklearne energije u oblasti medicine. Značaj nuklerne energije postaje sve veći, počevši od dijagnostike preko terapije do onoga što će se razvijati u budućnosti. Nastaviću da se zalažem da Srbija dobije najsavremeniju tehnologiju i u medicini i u drugim granama nauke, jer čvrsto verujem da imamo pamet i znanje da svetu podarimo još mnogo izuma i otkrića - zaključila je Grujičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track