BADNJI DAN NA SEVERU KOSMETA: Srbi iz Gračanice jutros po tradiciji išli u seču badnjaka (VIDEO)
Foto: Kosovo online printscreen

u hrastovoj šumi nedaleko od Gračaničkog jezera

BADNJI DAN NA SEVERU KOSMETA: Srbi iz Gračanice jutros po tradiciji išli u seču badnjaka (VIDEO)

Politika -

GRAČANICA - U hrastovoj šumi nedaleko od Gračaničkog jezera, sečom badnjaka, započelo je jutros obeležavanje Badnjeg dana na centralnom Kosovu.

Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista, pravoslavni vernici i ove godine tradicionalno proslavljaju uz pesmu, vino i rakiju, poneku petardu.

Nedaleko od Gračanice, više desetine Srba, tradicionalno u ranim jutarnjim časovima pošlo je po badnjak. Običaj je, kažu sagovornici Kosovo onlajn, da se božićno drvo prelije vinom i poseče iz tri puta.

"Ovo je naša tradicija od naših dedova, očeva. Božić je naradosniji praznik, važno je da našoj deci ostavimo običaje i tradiciju za dalja pokoljenja", kazao je Zoran Antić iz Gračanice.

Zlatan Stanojević iz Lapljeg Sela, ističe da je tradicija važna da se očuva, i da već četiri godine u seču vodi i sina, kako bi ga uputio u običaje.

"Svake godine dolazimo ovde, važno je da se tradicija ne zaboravi. Iako uslovi nisu baš odgovarajući, policija nas obezbeđuje, kako bismo obavili naše običaje, uzeli badnjak. Evo poveo sam i sina, kako bih ga uputio u tradiciju i običaje, nadamo se da će i on da nastavi tradiciju", rekao je Stanojević.

Jedanaestogodišnji Mateja Stanojević nije krio zadovoljstvo i sreću što je došao da iseče badnjak.

"Poslednje četiri godine dolazim za Badnji dan po badnjak sa ocem i stricem. Osećaj kada isečemo drvao je veoma lep", kazao je mlađi Stanojević.

A po prvi put po badnjak došao je Marko Rajković iz Lapljeg Sela.

"Ovo mi je prvi put da sam došao da isečem badnjak, osećaj je veoma lep. Za mene i sve mlade važno je da održimo tradiciju jer živimo u teškom vremenu", rekao je Rajković.

Oni koji danas nisu mogli u šumu, badnjak mogu da kupe po ceni od 100 dinara.

Okupljanje i seču badnjaka je obezbeđivala policija Kosova, a obeležavanje Badnjeg dana nastaviće se u porti manastira Gračanica njegovim osvećenjem i paljenjem u večernjim satima.

Kurir.rs/Kosovoonline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track