Goli Čeda u Južnoj Americi!
Foto: Tviter

Čista egzotika

Goli Čeda u Južnoj Americi!

Politika -
Lider LDP peo se na Akonkagvu, vrh visok 6.962 metra, i na minus 35 stepeni dobio ozbiljne promrzline, koje ga još muče

BEOGRAD - Alal vera.Čedomir Jovanović, lider LDP, peo se prošle godine na najveći vrh Južne Amerike Akonkagvu, čija je visina čak 6.962 metra. Kurir ekskluzivno objavljuje fotografiju Čede Jovanovića kako polugo stoji u snegu, u zelenim tregericama smaknutim na kukovima, a savršeni trbušnjaci, grudni mišići i bicepsi na preplanulom telu bacaju u drugi plan lepote planine. Jovanović je ponosno pokazao i svoju tetovažu preko pola grudi.U LDP kažu da je ovo skrivena strast njihovog lidera i da on već godinama planinari sa istom grupom - jednim Francuzom, dva Čileanca i Brazilcem, a da su se, osim na Akonkagvu, peli i na Monblan, kao i na vulkanski vrh od preko 6.000 metara na granici između Čilea i Argentine.- Jovanović jeste bio prošle godine, u avgustu, u Južnoj Americi, osvajao je vrh Akonkagve. On planinari već godinama sa istom ekipom, njih petorica, a vežu ih zajednička interesovanja. Ta ekspedicija je trajala od sedam do deset dana. Tokom planinarenja je dobio i promrzline, i sad ih ima. To traje, ali nije strašno. Sad se odlično oseća, mnogo bolje nego pre tog puta - kažu u Jovanovićevoj stranci i dodaju da je ta slika napravljena na čak minus 35 stepeni Celzijusa, dok se presvlačio.- Ne idu preko agencija, nemaju vodiča, već njih petorica nose kompletnu opremu, postavljaju šatore - dodaju u LDP.Kako za Kurir kažu u Udruženju planinara „Spartak“ iz Subotice, planinarenje na Akonkagvi traje od dve do tri nedelje, a pripreme za put počinju mnogo ranije.- Generalne pripreme obavljaju se na planinama Srbije i Crne Gore u zimskim uslovima. Naravno, obavezno je i nabijanje kondicije - plivanje, trčanje, teretana. Na Akonkagvu ne morate da idete sa planinarima, možete sami da organizujte put - kupite avionsku kartu, a u Argentini iznajmite neku agenciju koja će vas voditi do vrha i obezbediti vam nosača - kažu u ovom udruženju.

Ovo košta 120.000 dolaraOvo zadovoljstvo može da vas košta i do 120.000 dolara.- Na Akonkagvi imate bazni kamp, magacine, kuhinju, tri visinska kampa. Ako idete preko agencije, onda će vam njihovi radnici postaviti šatore, obezbediti hranu i vodu - kažu u „Spartaku“.

Vrhovi Akonkagve4 2.716 metara - Puento del Inka, selo (banja s termalnim izvorima) od kojeg se polazi na uspon4 2.850 metara - Horkones, tu se čekiraju dozvole za uspon4 3.300 metara - Konfluensija, treking-kamp na putu do baznog logora4 4.370 metara - Plaka de mulas, bazni logor za uspon na Akonkagvu4 5.434 metra - Nido de kondores (Kondorovo gnezdo), logor II. Potrebno je 6-7 sati uspona od baznog logora4 5.933 metra - Berlin, logor III. Do vrha je potrebno 8-10 sati uspona4 6.600 metara - Kanaleta, prolaz nagiba do 40 stepeni koji vodi pod sam vrh4 6.962 metra - Akonkagva (Kumbre norte - Severni vrh)

Karakteristike Akonkagve- 6.962 metra je visina Akonkagve- 3.500 ljudi godišnje pokuša da osvoji vrh- 3 meseca traje sezona penjanja- -40 stepeni Celzijusa je temperatura na toj planini- 200 km/h je brzina vetra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track