PROCURELO PISMO SKUPŠTINE SLOBODNE SRBIJE: Đilas pretio da će nas sve RASTURITI ako ne podržimo Ponoša! To je UCENA!
Foto: Dragana Udovičić

novi sukob unutar dela opozicije

PROCURELO PISMO SKUPŠTINE SLOBODNE SRBIJE: Đilas pretio da će nas sve RASTURITI ako ne podržimo Ponoša! To je UCENA!

Politika -

Skupština slobodne Srbije najavila je da će raskinuti koaliciju Ujedninjena Srbija (SSP, NS, DS i PSG) jer nema poverenje u lidera SSP Dragasna Đilasa koji ih je, kako se navodi u internom pismu poslatom članovima, obmanuo imenovanjem Zdravka Ponoša za predsedničkog kandidata, a onda im još i pretio da će ih rasturiti ako ne podrže predlog SSP.

- Odluka većine članova da se u izbornu kampanju ide sa strankama koje smo okupljali godinu i po dana i sa kojima smo radili zajedničku platformu izazvala je različita tumačenja i nezadovoljstvo nekih članova. Januara 2022. godine postignut je dogovor sa članovima koalicije SSP - NS - DS da dve različite agencije izrade rejting mogućeg predsedničkog kandidata, te da se sa najbolje rangiranim kandidatima obave razgovori. Božu Prelevića su predložili članovi SSS, ali i Ivan Vujačić i Zoran Lutovac iz DS - navodi se u pismu koje je savet SSS uputio svojim članovima u kojem ih obaveštava zašto izlaze iz koalicije okupljenje oko Stranke slobode i pravde (SSP). Dalje se navodi da je problem nastao u komunikaciji sa SSP i Draganom Đilasom.

Božo Prelević
foto: Dado Djilas

- Poslednjih 15 meseci svaki razgovor u opoziciji obeležen je tvrdnjom da je SSP najjača opoziciona stranka, između ostalog i zato što Marinika Tepić ima najveći rejting. Uprkos dogovoru svih strana u savezu, uključujući i SSS, Dragan Đilas je bez ikakvih konsultacija, dva dana pre kraja istraživanja, objavio da je njegov kandidat Zdravko Ponoš. Na svakom narednom sastanku doživljavali smo neprijatnosti ne samo mi iz SSS, već i druge opozicione stranke, uz pretnju da će SSP rasturiti ovaj savez ukoliko ne bude prihvaćena odluka SSP da Ponoš bude kandidat. Takvo ponašanje mogli smo protumačiti samo kao ucenjivačko - navodi se u pismu Saveta SSS. Oni još kažu da za njih sada postoje dve opcije:

- Prva je da se povučemo iz ovog izbornog procesa, a druga da slopimo dogovor sa zeleno-levom koalicijom "Moramo" - stoji u pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja