06:04

Boris Tadić: Ruski napad na Ukrajinu je za Srbiju neprihvatljiv

rat

TADIĆ ZA KURIR: Invazija Rusije ugrožava naše interese na Kosovu i Metohiji SRBIJA MORA DA OSUDI NAPAD NA UKRAJINU

Politika -

Nekadašnji predsednik Boris Tadić smatra da Srbija mora da osudi napad Rusije na Ukrajinu.

- U svim okolnostima Srbija treba da gleda svoj interes, ali u pravom kontekstu. Ako Srbija ima put ka EU, treba da usaglašava svoju politiku sa politikom EU. Mada Srbija nije članica EU pa tako ima veći manevarski prostor za politiku. Zato Srbija ima sporazume o strateškom partnerstvu sa državama koje nisu članice EU ili sporazum o slobodnoj trgovini i treba da koristi to dok god ne postane članica EU - rekao je Tadić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Tadić je naglasio da Srbija mora da osudi invaziju.

Vučić mora da odluči

Tadić je naveo da je generalno protiv sankcija.

Da li će se Srbija pridružiti sankcijama je drugo pitanje i to je sada na predsedniku Vučiću. To je pitanje koje treba da bude pažljivo vagano. Da sam ja na mestu Aleksandra Vučića, ja bih konsultovao bivšeg predsednika u ovoj situaciji, što on nije uradio. To je njegovo pravo, ali bi konsultovao sve one koji su imali pređašnje iskustvo da ne bi napravio grešku. Ja kada sam bio predsednik Srbije ja sam konsultovao predsednike pre mene kao što je bio Dobrica Ćosić. Njegov predlog nisam uvek uzimao kao model akcije i političke odluke, ali sam primio ka znanju - rekao je Tadić i naveo da će sve što se dešava u Ukrajini ostaviti velike posledice u Evropi i ostatku sveta, a najviše za najranjivije zemlje kao što je Srbija.

- U ovom trenutku Srbija mora da osudi ruski napad na Ukrajinu. Meni je žao što Srbija nije jasnije stala kad je u pitanju njen interes povodom prisvajanja odnosno pripajanja Krima Ukrajini jer to je trenutak kada su srpski interesi bili ugroženi. Rusija je priznajući Južnu Osetiju i Abhaziju ušla u interese Srbije jer je izvršila na neki način podelu Gruzije. Srbija ni tada nije reagovala svom snagom kako je trebalo jer je to bilo drugo vreme. Moje mišljenje je da Srbija treba da bude mnogo principijalnija i jača. Ja sam se trudio da u svom mandatu budem principijalan u tim okolnostima. Svaki gest velike sile gde se priznaje neki deo teritorije druge zemlje na nelegalan način je akt protiv našeg integriteta na KiM - rekao je nekadašnji predsednik.

Tadić navodi da moramo da budemo jasni i da kažemo našim ruskim prijateljima da je to za nas neprihvatljivo.

- Pogotovo Srbija ne može da prihvati invaziju na drugu nezavisnu zemlju. Opravdanja iz Rusije da im Ukrajina preti nema potencijal. Opravdanje je da NATO želi da se širi na Ukrajinu i na Baltičke zemlje, kršeći dogovor kad se raspadao Sovjetski savez, ne može da bude za napad na Ukrajinu - rekao je Tadić.

Boris Tadić
foto: Kurir Televizija

Ruski predsednik Vladimir Putin, podsetimo, objavio je rano jutros rat Ukrajini.

Akcija je počela u 3.50 po srednjeevropskom vremena kad je glavni udar ruske vojske počeo iz pravca Donjecka i Luganska.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track