LICEMERJE ZAPADA: Osuđuju Rusiju za agresiju a isto je NATO uradio Srbiji 1999.
Ne ponovilo se: Bombardovanje SRJ 1999., Foto: EPA, Profimedia

analiza kurira

LICEMERJE ZAPADA: Osuđuju Rusiju za agresiju a isto je NATO uradio Srbiji 1999.

Politika -

Problem u ponašanju Zapada jeste to što su 1999. grubo kršili međunarodno pravo, ali niko na to nije reagovao. Kad su njihovi interesi u pitanju, onda se ignoriše gaženje međunarodnog prava, ocenjuju sagovornici Kurira

U slučaju rusko-ukrajinskog krize još jednom se videlo licemerje Zapada. Kada su 1999. bombama zasuli našu državu, nijedna zapadna sila nije digla glas iako je to bio najklasičniji primer kršenja međunarodnog prava, na koje se isti taj Zapad danas, u slučaju Rusije, uporno poziva.

Takođe, moćne sile Zapada ovih dana spremaju dokument koji će usvojiti Generalna skupština UN, a kojim se osuđuje ponašanje Rusije, pa bi valjalo podsetiti da je agresija na Srbiju pre 23 godine izvedena upravo bez saglasnosti SB UN. A svetske sile upravo iste te UN danas koriste u obračunu s Rusijom.

Dakle, kada je njihov interes u pitanju, koristiće sva raspoloživa sredstva iz Povelje UN, dok će je kao krpu tretirati kada drugi na isti način požele da zaštite svoja prava. Nezaobilazan je i slučaj Krima - dok Zapad priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, istovremeno ne priznaju referendum kojim je Krim postao deo Ruske Federacije.

Zato Srbija, kao država koja je imala gorko iskustvo s bombardovanjem i jednostranim otcepljenjem Kosova, danas je protiv svakog nasilnog konflikta i otvoreno i jasno podržava sve zemlje u njihovoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Najbolji argument

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović napominje da je bombardovanje SRJ samo jedan u nizu primera na kom se jasno vide licemerje i oportunizam velikih sila, koje druge pozivaju na međunarodno pravo od slučaja do slučaja, isključivo u zavisnosti od njihovih geopolitičkih interesa.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

- To što traže za sebe, ne priznaju drugima. Isti oni koji su 1999. gazili elementarne norme međunarodnog prava, pa čak govorili da je privilegija velikih sila da ne poštuju ni potpisane međunarodne ugovore, sada ulaze u novu ulogu predvodnika da svet osudi Rusiju za kršenje međunarodnog prava.

To je taj selektivan i licemeran pristup moćnih država Zapada koje govore o međunarodnim odnosima zasnovanim na pravilima, a ne pravu. Iako su NATO i SAD masovno kršili međunarodno pravo, zemlje poput Srbije nikako ne bi trebalo da odustanu od principijelnog pozivanja i traženja da se ono poštuje. Parafraziraću velikog Andrića: „Iako svi znamo da su sve Drine ovoga sveta krive, nikada ne smemo odustajati da ih stalno ispravljamo.“ Tako vam je i s međunarodnim pravom. Mi boljeg argumenta nemamo u odbrani naših nacionalnih interesa - poručuje Jovanović.

Bez izgovora

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da se na ova dva primera - bombardovanje SRJ i rat u Ukrajini - najočiglednije može sagledati kakav tretman prema međunarodnom pravu imaju velike sile.

Zoran Milivojević, Lični stav
foto: Marina Lopičić

- Problem u ponašanju Zapada jeste to što su 1999. grubo kršili međunarodno pravo, ali niko na to nije reagovao. Kada su njihovi interesi u pitanju, onda se ignoriše gaženje međunarodnog prava. Sada, u ovom sukobu u Ukrajini, upravo pozivaju na principe tog istog međunarodnog prava. Ovaj sukob, čija su suština geopolitički interesi velikih sila, najbolje pokazuje njihovu nedoslednost i primenu dvostrukih standarda.

To se vidi i u njihovom odnosu prema Srbiji. koja apsolutno stoji na strani međunarodnog prava i ima isti stav koji je imala i 1999, kada su njene građane bombardovali. Neću da amnestiram Rusiju, koja jeste izvršila upad u Ukrajinu, ali to nije izgovor za ono što nama Zapad radi počev od 1999. godine - smatra Milivojević.

On napominje i da pritisci na Srbiju da u ovom slučaju usaglašava svoju spoljnu politiku sa politikom EU nisu principijelni, jer je Srbija tek po pristupanju Uniji u obavezi da je sledi.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Bonus video:

08:20

ŽIVKOVIĆ OPLEO PO RUSIJI: Nišu nisu 1999. dve sardine dali, kad su oni nama pomogli?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track