DOKTOR KON O UKIDANJU EPIDEMIOLOŠKIH MERA: Otkrio i kad se očekuje da broj novozaraženih padne na trocifren
Foto: Ana Paunković

imamo više desetina umrlih svakog dana

DOKTOR KON O UKIDANJU EPIDEMIOLOŠKIH MERA: Otkrio i kad se očekuje da broj novozaraženih padne na trocifren

Društvo -

Epidemijska situacija u Srbiji je nesigurna, ocenio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da je dobro što imamo pad u broju novih slučajeva korona virusa, ali da i dalje nije vreme za ukidanje mera.

"Još imamo više desetina umrlih svakog dana. Taj broj je prvi put posle dužeg vremena, ispod 40 što je na neki način lepa vest u odnosu na veće brojeve koje smo imali ranije, ali je to još daleko od toga da možemo da kažemo da je situacija stabilna ili povoljna ", rekao je Kon za Tanjug a prenosi Blic.

Naveo je da smo i dalje u padu po broju novoobolelih i da će, ako ostane tako, biti veoma dobro i dodao da se tokom ove nedelje može videti koliko otvaranje škola i povratak sa zimskog raspusta ima uticaj na ukupno zaražavanje.

"Došlo je do zaražavanja u školama, ali je to daleko ispod onog nivoa kao što je bilo pre raspusta", rekao je Kon.

Na pitanje da li postoji mogućnost ukidanja kovid propusnica i ostalih mera kao što je to slučaj u drugim zemljama, Kon je rekao da se medicinski deo Kriznog štaba slaže da još nije vreme da se o tome priča jer je u Srbiji vakcinisanost stanovništva znatno manja nego u zemljama gde se mere ukidaju.

"Međutim, realno je da će to doći na red. Sa druge strane, imamo realnost da se mere baš mnogo i ne poštuju, što ni u kom slučaju nije dobro", istakao je Kon i dodao da se ne može prebacivati da su mere oštre jer to "nije istina".

Na pitanje kada možemo očekivati trocifrene brojeve kada je reč o novozaraženima na dnevnom nivou, Kon je rekao da se to može očekivati u drugoj polovini marta ili pred kraj marta, ali da sve zavisi od toga kako će se situacija odvijati.

"Zavisi od toga koliko će se ovo usporavati i da li će imati snagu da na jednom mestu stane, pa da bude duže vreme na još četvorocifrenim brojevima. Dakle, ne možemo to znati, možemo samo da vidimo da će i ova i sledeća nedelja i dalje biti u padu, a kada će taj pad da prestane ili da se nastavi, to ćemo morati da sačekamo", rekao je Kon.

Istakao je da je otpor prema vakcinaciji ono što je najteže u ovom trenutku i poručio da je važno naučiti stanovništvo da je vakcinisati se zdravo.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track