PREMIJERKA BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA NEHAMEROM: Srbija neće dozvoliti da se kriza iz Ukrajine prelije na Zapadni Balkan
Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Srbija uradila mnogo proteklih godina da bude jaka

PREMIJERKA BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA NEHAMEROM: Srbija neće dozvoliti da se kriza iz Ukrajine prelije na Zapadni Balkan

Politika -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da će Srbija učiniti sve da spreči da se nestabilnost sa istoka Evrope prelije na Zapadni Balkan.

Ana Brnabić, Karl Nehamer
foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

"Otvoreno smo razgovarali o tome. Mnogi u EU su zabrinuti da se kriza ne prelije na Zapadni Balkan. Jasno sam uverila partnere u Austriji i ostatku EU da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu zemlje koja je stub stabilnosti i da ćemo biti izvoznik mira i stabilnosti. Koliko je do nas, nećemo dozvoliti da se nestabilnost i kriza prelije na ovaj deo Evrope", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare posle sastanka.

Ona je dodala da je Srbija uradila mnogo proteklih godina da bude jaka i sposobna da pritekne u pomoć susedima ako zatreba.

Ana Brnabić, Karl Nehamer
foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

"To ne smemo ugroziti nego ćemo to braniti, tako što ćemo braniti mir i stabilnost", rekla je ona.

Govoreći o sastanku, Brnabić je rekla da je Austrija jedna od najbližih partnera koji daju ogromnu podršku evropskim integracijama Srbiji i da je, zahvaljujući toj zemlji, tema proširenja Unije na Zapadni Balkan stalno bila na agendi EU.

Brnabić je rekla da je Austrija, u smislu ukupnih investicija, drugi najvažniji partner Srbiji, iza Nemačke.

Ana Brnabić, Karl Nehamer
foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

"Austrijske kompanije uložile su oko 2,6 milijardi evra i zapošljavaju oko 22.000 ljudi. Austrija je izuzetno značajan činilac u ekonomiji jer smo u 2021. godini imali robnu razmenu koja je 28 odsto veća nego 2020. godini", rekla je ona.

Premijerka je rekla da dolazak austrijskih kompanija nije bitan samo zbog novca koji one donose u Srbiji, već i zbog transfera tehnologije, znanja i radne etike.

Naš principijeni stav o Ukrajini ne pozdravlja potpuno ni Rusija

Brnabićeva je izjavila da principijelni stav Srbije da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, nije nešto što u potpunosti pozdravljaju ni Evropska unija (EU), ni drugi partneri, a, "bogami, ni Rusija".

"To je stav zemlje koja je mnogo godina bila pod sankcijama zbog čega su najviše ispaštali obični građani. Takođe su najviše patili i zbog agresije zemalja NATO pakta. Tako da je Srbija u dosta specifičnoj situaciji koja, i pored svih pritisaka, u potpunosti poštuje međunarodno pravo i njegove principe", rekla je Brnabić u zajedničkom obraćanju sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.

Na pitanje da li su se odnosi Srbije i Rusije promenili zbog rata u Ukrajini, ona je navela da su odnosi dve zemlje tradicionalno jako dobri, jer nas povezuje istorija, kultura, tradicija, vera, a u današnje vreme i neke stvari kao što je energetika. Dodala je da u tom smislu današnji odnosi Srbije sa Rusijom nisu mnogo drugačiji od odnosa bilo koje druge zemlje Evrope koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa.

Ona je istakla da se rat u Ukrajini odražava na ekonomiju Srbije jer 75 odsto naše ekonomije čine kompanije iz EU i one moraju da sprove sankcije prema Rusiji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track