ANTISRPSKA KAMPANJA I U DŽAMIJAMA NA KOSOVU! Imami propovedaju o štetnosti srpske robe i pozivaju Albance na bojkot!
Foto: AP/Sergei Grits

SKANDALOZNO

ANTISRPSKA KAMPANJA I U DŽAMIJAMA NA KOSOVU! Imami propovedaju o štetnosti srpske robe i pozivaju Albance na bojkot!

Politika -

Antisrpska histerija među Albancima na Kosovu i Metohiji ozbiljno se širi. Posle bizarnih propagandnih spotova u kojima se srpska roba tretira kao otrovna i opasna za Albance, slične poruke postale su i deo propovedi u džamijama širom Kosova i Metohije.

Gotovo svi mediji na KiM objavili su da se i u muslimanskim verskim objektima mogu čuti pozivi Albancima na bojkot srpske robe. Takav poziv stigao je i direktno od predsednika Saveta islamske zajednice u Prištini Hetema Spjanija koji je poručio građanima da kupuju i jedu isključivo domaće proizvode i izbegavaju one koji dolaze iz centralne Srbije.

- Ovaj poziv i ova poruka je da koristimo naše proizvode što je više moguće, jer je to za dobro našeg naroda, za dobro naših građana i naše države - rekao je imam Hetem Sopjani u džamiji "Jašar-paša".

Očigledno aludirajući na Srbiju, Sopjani je upozorio da se "kupovinom iz te zemlje jača neprijatelj Kosova". Mediji su preneli i da su u svim džamijama na KiM održana predavanja na temu "Potrošnja domaćih proizvoda".

reklama, Albanci, ne kupujte srpsko, srpski proizvodi, Kosovo i Metohija, Priština, video, spot
foto: Facebook Printscreen

Skandaloznu kampanju protiv svega što dolazi iz Srbije prošle nedelje je pokrenula grupa "Besa Besa" koja je poziv na bojkot srpskih proizvoda na Kosovu "upakovala" u video spot pod nazivom "Ne kupujte srpske proizvode", čiji je tvorac Burim Piraj. Ovaj besramni uradak emituje se po televizijama na KiM, a u njemu devojčica opominje svog oca u radnji da ne kupuje srpske proizvode rečima: "Zar nam nije baka rekla da ne kupujemo srpske proizvode? Zar hoćeš da nas potruješ? Zar nisu baki pobili celu familiju i ona je ostala sama".

I pre ovoga postojali su pokušaji da se robi poreklom iz Srbije zalepi neprijateljska etiketa, kako bi se ona izbacila iz rafova kosovskih prodavnica. Jedan od slučajeva koji po bizarnosti može da se uporedi sa ovim najnovijim je ekspresno zatvaranja bifea u kosovskom parlamentu, jer su se albanski poslanici žalili da se u njemu služe pića iz centralne Srbije.

Kurir.rs

Bonus video:

05:17

U Srbiji raste 40 vrsta lišćara i 9 četinara, a imamo i prašume NAJVEĆA POŠUMLJENOST NA KIM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track