06:25

MALO POZNATI DETALJI IZ RAMBUJEA Šainović: Postigli smo dogovor sa Albancima, ali su Amerikanci sve pogazili IMAM CRNI DOKAZ

nameštaljka

MALO POZNATI DETALJI IZ RAMBUJEA Šainović: Postigli smo dogovor sa Albancima, ali su Amerikanci sve pogazili IMAM CRNI DOKAZ

Politika -

Cilj NATO bombardovanja bio je razbijanje Jugoslavije i naša delegacija ne nosi nikakvu odgovornost za propast mirovnih pregovora februara 1999. godine u Rambujeu, navode nekadašnji potpredsednik vlade Nikola Šainović i bivši predsednik Izvršnog veča KiM Zoran Anđelković.

Šainović je naveo da je svaki sporazum koji je tadašnja vlada napravila sa Albancima na KiM - uključujući i dogovor o povratku u škole i na fakultete - bio pogažen.

Šainović, Anđelković
foto: Kurir televizija

- Amerikanci su krenuli da gaze sve dogovore koji su uspostavljeni i javno su napustili Ibrahima Rugovu i okrenuli se ka OVK. Kad su svi dogovori između Albanaca i Srba propali zbog Amerikanaca, ušli smo u Rambuje, gde smo imali najbolju nameru da postignemo sporazum. Sve se rušilo jedno za drugim, ali da bismo odbranili zemlju počinjali smo sve ispočetka - istakao je Šainović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Šainović je dodao da u njegovoj haškoj presudi stoji da Srbija nije kriva za propast Rambujea.

- Imam crni dokaz sud u Hagu je sud presudio da delegacija Jugoslavije nije kriva za propast pregovora u Rambuju već je gospođa (Medlin) Olbrajt sa svojim jednostranim aktom sa albanskom stranom demontirala pregovore. Bombe su došle kao nastavak agresije - istakao je Šainović.

Nekadašnji predsedni Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković istakao je da je razbijanje Jugoslavije bio cilj NATO bombardovanja.

Šainović, Anđelković
foto: Kurir televizija

- Pravi cilj je bio razbijanje Jugoslavije. Njihov stav je bio da Jugoslavija mora da se raspadne na osam delova. Mi na današnji dan moramo da se setimo i 1997. godine kad je obezbeđeno više stotina pušaka iz magacina u Albaniji i kad je prebacivano na Kosovo uz podršku američkih službi - kaže Anđelković.

Naveo je i da se ne sme zaboraviti uloga Medlin Olbrajt u pregovorima u Rambujeu.

- Olbrejtova ne samo što je bila veliki jastreb već njenu ulogu oko Rambujea ne možemo nikad da zaboravimo. Ne možemo o svim mrtvima da pričamo sve najbolje. Moramo da govorimo iskreno. Smislila je Rambuje i naterala Albance da potpišu čak i ono što nisu hteli da bi našla izgovor da bombarduje Srbiju - kaže Anđelković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

04:38

IVICA DAČIĆ O SMRTI OLBRAJTOVE: Nadam se da će joj Bog oprostiti sve zločine nad Srbima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track