OTKRIVENA TAJNA O KONCERTIMA NA TRGU TOKOM BOMBARDOVANJA SRJ 1999: Vuk predložio, a Milošević rekao – samo bez četničkih pesama
Foto: Printscreen/Youtube, EPA/Saša Stanković, Marina Lopičić

izvinite, mi pevamo

OTKRIVENA TAJNA O KONCERTIMA NA TRGU TOKOM BOMBARDOVANJA SRJ 1999: Vuk predložio, a Milošević rekao – samo bez četničkih pesama

Politika -

Tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. u Beogradu su se, u znak protesta i prkosa, organizovali koncerti pod imenom "Izvinite, mi pevamo" na kojim su nastupali najpoznatija imena tadašnje estrade. Malo je, međutim, poznato da je ta ideja potekla od Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića, a da je tadašnji šef države Slobodan Milošević na to jedva pristao.

To je svojevremeno otkrio nekadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović.

- Oni su počeli odmah nakon agresije, trajali celim njenim tokom i, naprosto, zadivili svet energijom, lepotom i neustrašivim prkosom ratu i ubijanjima. Sa idejom da se ovi koncerti organizuju upoznao me je Vuk Drašković. Ne znam da li je izvorno pripadala njemu, ali ja sam je odmah potpuno podržao. Međutim, to nije bilo dovoljno – naveo je Bulatović u svojoj knjizi „Pravila ćutanja“ i dodao:

- Morao sam da izdejstvujem saglasnost i Slobodana Miloševića. Odmah sam ga nazvao i zamolio da (presudno) pomogne da se ona ostvari. Na početku je bio protiv. Ideja je, zaista, bila rizična za bezbednost samih učesnika skupova. Uz to, izrazio je bojazan da će tamo da se „pevaju četničke pesme“. „Ali nemoj, molim te, da tako dobra zamisao propadne ni zbog četničkih, ni zbog partizanskih pesama“, bio sam uporan. Predložio sam da, makar za početak, formiramo zajedničku grupu koja će birati program i voditi računa da niko ne bude uvređen njegovim sadržajem. Tako je i napravljeno. „Četnici“ i „partizani“ su zajedno radili na patriotskom muzičkom programu. Istorijsko pomirenje je već bilo izvršeno, a ovde je u pitanju bila čista rutina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track