PREDSEDNIK: Srbija nije ničija sluškinja! Bajdenove reči da se spremimo za višedecenijske sukobe brinu me više od tih o Putinu
Foto: screenshot Prva tv

tv gostovanje

PREDSEDNIK: Srbija nije ničija sluškinja! Bajdenove reči da se spremimo za višedecenijske sukobe brinu me više od tih o Putinu

Politika -

* Što se tiče regiona, apsolutno smo bezbedni! Naša snaga je odvraćajuća i tačka

* Predsednik je napomenuo da po svaku cenu mora da se sačuva mir na KiM i da je važniji jedan ljudski život nego 50.000 glasova na izborima

BEOGRAD - Po svaku cenu mora da se sačuva mir na Kosovu i Metohiji i da je važniji jedan ljudski život nego 50.000 glasova na izborima. Srbija nije ničija sluškinja, nego suverena država - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je gostujući jutros na TV Prva pojasnio da je Srbija kad je reč o Ukrajini postupila odgovorno u skladu s međunarodnim pravom i UN te onda upitao kad će konačno da stanu s lažima, pa postavio pitanje britanskom listu Gardijan kako će da objasni agresiju NATO 1999. na nas kad se 19 siledžija skupilo.

1 / 6 Foto: screenshot Prva tv

Srbija nije ničija sluškinja: O miru na Balkanu, malim Rusima i trojanskom konju

Predsednik je odgovorio i na pitanje o eventualnom dovođenju mira na Balkanu u pitanje, kako piše britanski Gardijan, na šta je predsednik rekao da taj Gardijan tako laže i da nema većih lažova od njih.

- Oni ništa drugo ne rade nego lažu po ceo dan i to su sve plaćeni tekstovi - rekao je Vučić kom je pročitan deo iz teksta predstavnika Zelenih u britanskom parlamentu koji kaže da su Srbija i Mađarska trojanski konji Rusije.

- Srbija nije ničija sluškinja, nego suverena država - rekao je predsednik dodavši da je Srbija kad je reč o Ukrajini postupila odgovorno u skladu s međunarodnim pravom i UN te onda upitao kad će konačno da stanu s lažima, te upitao Gardijan kako onda da objasne agresiju NATO 1999. na nas kad se 19 siledžija skupilo. On je dodao i da su to ti koji vole da se iživljavaju nad malima.

Što se tiče regiona, apsolutno smo bezbedni

- Što se tiče regiona, apsolutno smo bezbedni! Naša snaga je odvraćajuća i tačka - naglasio je predsednik.

Ima svega u radnjama

Predsednik je rekao da ima svega u radnjama i po mnogo nižim cenama nego u drugim zemljama, a da li su te cene visoke - jesu ali ne mogu biti niže.

Pa što oni nisu održali kurs dinara veštački

Na konstataciju opozicije da se kurs održava veštački, Vučić je rekao da u ekonomiji nema ništa veštački i da ako se održava veštački što ga oni nisu održali tako nego im je evro skočio sa 75 na 118 a evo mi već 10 godina držimo 118 i imamo sve pohvale MMF i Svetske banke.

Ako izgubim, čestitaću političkim protivnicima

- Ako izgubim, čestitaću svojim političkim protivnicima. Bila mi je čast da budem predsednik Srbije, svakog dana ja sam disao i živeo za to - rekao je Vučić.

Na pitanje da li zna da se ovo sad gleda po ambasadama po Beogradu i da se odmah javlja njihovim zemljama predsednik je rekao: Naravno, zbog njih to i pričam, to u Srbiji nikog ne zanima... Pričam da im prenesu da smanje sa tim lažima... Uostalom šta vi uopšte hoćete od Srbije...

Predsednik je rekao da svaku noć gleda sve - i ruske i američke, francuske, engleske, kineske pa čak i belorusku TV jer je, kako je rekao, na srpskom a ne na luksemburškom operateru.

Vredniji je jedan život nego 50.000 glasova

Predsednik je napomenuo da po svaku cenu mora da se sačuva mir na Kosovu i Metohiji i da je važniji jedan ljudski život nego 50.000 glasova na izborima.

- Ima pokušaja neodgovornih ljudi da urade nešto. To je i ovaj slučaj sa izborima na Kosovu i Metohiji. Ja dobijam više od 90 posto glasova tamo. Oni su računali da ja neću da odustem od 50.000 glasova, i da će da me nateraju da uđem u to, a onda da vidimo koga ćemo da proterujemo na KiM. Ja sam zato molio ljude dole da sačuvamo mir, a tih 50.000 glasova, ako je to razlika koja mi je potrebna, onda i ne treba da budem na vlasti. Da li je važnije to glasanje ili da Srbi na KiM budu živi? Znam kako bi to izgledalo, Srbi bi se branili. Da li je vredniji jedan život na Kosovu ili 50.000 glasova - rekao je predsednik. Kako kaže, Lajčak se sastao sa Bislimijem u petak, i nakon toga izdao saopštenje u kojem ga je hvalio.

- To je takva drskost, bezobrazluk, u saopštenju u kojem niste dogovorili ništa. Ni ZSO ni kako Srbi da izađu na izbore, i to u trenutku kada oni sprečavaju narod na Kosovu da izađe na glasanje, to je takva drskost. Ja moram da voidim računa o srpskom narodu na KiM jer svaka moja reč može njih da ugrozi.

Predsednik je još jednom naglasio da država nije igračka i da izbori nisu igra te da je država kompleksan sistem koji morate da poznajete kako funkcioniše.

O Ukrajini

Na samom početku osvrnuo se na situaciju u Ukrajini rekavši da ga zabrinjava.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Prva tv

- Naravno da me zabrinjava, sve me brine... Čujem teorije u TV studijima u koje čovek ne može da poveruje... držanje strana... Ali najvažnije je da mi sačuvamo sebe - rekao je predsednik komentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena o Putinu kao kasapinu.

- Međutim, dodao je, ono što me mnogo više brine jeste Bajdenova izjava da se spremimo ne za višegodišnje nego višedecenijske sukobe - rekao je predsednik i dodao da prati cene nafte i gasa jer ako to ode u nebo to je kataklizma. Dodao je i da Španija, Italija... već ograničavaju kupovinu ulja, brašna...

Predsednik je pojasnio i da zna dase Bajden izuzetno dobro priprema kad želi nešto da kaže i da ima čitav tim iza sebe.

Kurir.rs/SĐP/TV Prva/Instagram

Bonus video:

01:47

Na dan sećanja predsednik Vučić poručio: Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track