TEŠKA VREMENA ZAHTEVAJU ČVRSTE LJUDE I MUDRE ODLUKE: Srbiji je potrebna snažna vlada koja će s Vučićem štititi nacionalne interese
Foto: Printscreen/PINK

analiza

TEŠKA VREMENA ZAHTEVAJU ČVRSTE LJUDE I MUDRE ODLUKE: Srbiji je potrebna snažna vlada koja će s Vučićem štititi nacionalne interese

Politika -

Pred našom državom u narednom periodu su brojni izazovi: od onih u vezi s rusko-ukrajinskom krizom, pa do Kosova i puta ka EU... Zato novi kabinet u Nemanjinoj mora da bude jak da bi se uhvatio ukoštac sa svim pitanjima

Srbiju u narednom periodu čekaju brojni izazovi i iskušenja, pre svega pritisci zbog rusko-ukrajinske krize, ali i kosovskog problema i puta ka EU. Takođe, tu su i brojni izazovi kada je reč o snabdevanju gasom i naftom. Svet još uvek nije izašao na kraj ni s pandemijom koronavirusa i njenim posledicama, pa borba predstoji i na tom polju.

A za ovako izazovna vremena potrebna je i ozbiljna vlast. Srbija je upravo imala parlamentarne izbore i očekuje je formiranje vlade, koja mora da bude jaka, ozbiljna i odgovorna, sposobna da se uhvati ukoštac sa svim preprekama i da, zajedno s predsednikom države Aleksandrom Vučićem, na najbolji način zastupa interese Srbije.

Posao pred novom vladom, dakle, nije lak, ali ovo i nisu vremena za neozbiljne političare već samo za one koji vođenje države shvataju kao ozbiljan posao.

Teška vremena, naime, zahtevaju čvrste ljude i mudre odluke.

Dobro balansiranje

Sagovornici Kurira navode da je vrh države dosad uspešno odolevao brojnim pritiscima, što treba da se nastavi i u narednom periodu. A koliko ćemo kao država biti uspešni u tome - upravo zavisi i od nove vlade.

Doktor politikologije Bogdan Stojanović ističe da, bez obzira na to da li je kriza u Ukrajini ili bilo gde drugde, te bez obzira na to kakvi pritisci postoje, vlada mora da bude odgovorna i nacionalni interes stavi na primarnu poziciju.

- Situacija u Ukrajini jeste uticala ne samo na nas na Balkanu već na čitav svet, pa i to što su neke stranke desno orijentisane dobile veći broj glasova je verovatno direktna posledica i snažnog ruskog sentimenta srpskih birača. Pokazalo se da je ipak dosadašnja vlast sa SNS na čelu dobro balansirala i za sada odoleva uticajima. Vlada će biti stabilna, očekujem neka nova lica, ali će i dalje najautoritativnija politička figura biti predsednik države Aleksandar Vučić, koji će, kao predsednik Srbije, usklađivati politiku s budućom republičkom vladom - smatra Stojanović.

Bogdan Stojanović, politikolog
foto: Nemanja Nikolić

Pandemija koronavirusa i rusko-ukrajinski sukob stavili su pred svet potpuno nove izazove, koji se pre svega ogledaju na polju bezbednosti i ekonomije. Srbija je i u ovom delikatnom trenutku ostala dosledna svojoj politici vojne neutralnosti, zalažući se za mir. S druge strane, ekonomske potrese građani nisu osetili. Naprotiv, država je isplaćivala pomoć, a rafovi u radnjama su puni, čime se jedan deo sveta ne može pohvaliti.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ističe da nam je zato potrebna ozbiljna i snažna vlada, sposobna da se nosi sa izazovima koji će tek uslediti, prvenstveno na ekonomskom i bezbednosnom planu.

- Teška vremena zahtevaće donošenje teških odluka i nadam se da su svi akteri koji će odlučivati o sastavu vlade svesni te činjenice. Što manje prostora treba ostaviti političarenju i učiniti sve da se maksimalno iskoriste potencijali koje ova zemlja nesumnjivo ima - navodi ona.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

Nova lica

Bivši ambasador Milisav Paić ocenjuje da će vlada biti pred ozbiljnim iskušenjima po pitanju kako našeg bližeg, tako i daljeg okruženja.

- Pre svega, u ovim uslovima krize u Ukrajini, naša država biće izložena većim pritiscima nego do sada da se na neki način prikloni pozicijama SAD i EU u vezi sa sankcijama Rusiji. U tom smislu, vidimo da iz Evrope dolaze upozorenja da bi Srbija morala više da koordinira spoljnu politiku i stavove s Briselom, što znači i neku vrstu svrstavanja u stavove Zapada, što bi nas pak dovelo u nezgodnu situaciju u vezi sa odnosima s Rusijom, pa i Kinom, koja je ponovila da se protivi uvođenju sankcija Rusiji - navodi Paić.

Dodaje da će se takođe sa zaoštravanjem sukoba u Ukrajini postaviti i pitanje embarga na uvoz energenata iz Rusije, što bi, ističe, dovelo Srbiju u tešku situaciju.

Milisav Paić, Usijanje dana
foto: Kurir

- Jasno je i da će nova vlada biti suočena i sa unutrašnjim pritiscima. Zbog svega toga, ona mora da bude daleko kompetentnija, da ima drugačije ljude umesto stranačkih ličnosti, koje se i nisu posebno istakle u prethodne dve godine. Apsolutno je potrebna promena maltene celokupnog sastava vlade. Možda jedan ili dva čoveka mogu da ostanu. Generalno, ne mogu da se nose sa izazovima. A u ovim uslovima će se zaoštriti i pitanje rešavanja KiM i ciljeva Zapada da na neki način učine Bosnu "funkcionalnom državom", što znači pritiske na RS. U tom smislu je za Srbiju najvažnije da ima jednu vladu koja će da odražava politički konsenzus svih relevantnih političkih činilaca i da bude sposobna da se suoči sa svim izazovima - konstatovao je Paić.

Štampano izdanje 08.04.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

UZ KUPLJENO IZDANJE DNEVNIH NOVINA KURIR DANAS ĆETE DOBITI NA POKLON METALNI PRIVEZAK plus dodatak TV EKRAN

Kurir, poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir i ovog petka daruju svim čitaocima dva poklona. Dobićete na poklon metalni privezak plus dodatak TV Ekran.

Metalni privezak je koristan i svima potreban proizvod.

Izrađen je od metala i veoma lagan, a ključeve možete okačiti na dve strane.

Možete ga spakovati u torbu ili ranac, jer ne zauzima mnogo mesta, a možete ga okačiti i na pantalone, u zavisnosti od toga kako volite.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Jana Bjelica: Čovek kroz život ne može sam

Iako tek na početku karijere, ova mlada glumica imala je priliku da iskaže svoj talenat na filmu, ali i u nekoliko serija, od kojih su joj „Močvara” I lik inspektorke Milke Bjelinić doneli veliku popularnost.

Amar Ćorović: Raduje me što igram u drugoj sezoni serije „Tajne vinove loze”

Viktor Savić: Glumački izazov u špijunskom istorijskom trileru „Vera”

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić/ Foto/Source:Printscreen/PINK

Bonus video:

08:20

STRUČNJACI O BUDUĆOJ VLADI: Ne treba da gledamo lične interese već šta će državu gurati napred

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track