RISTIĆEVO PROTESTNO PISMO AMBASADI ITALIJE NAKON GAFA U JASENOVCU: To je kao da se neko u Aušvicu solidariše s nemačkim narodom?!
Foto: Vladimir Milovanović, Kurir Televizija

nedopustivo

RISTIĆEVO PROTESTNO PISMO AMBASADI ITALIJE NAKON GAFA U JASENOVCU: To je kao da se neko u Aušvicu solidariše s nemačkim narodom?!

Politika -

BEOGRAD - Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je protestno pismo ambasadoru Italije u Hrvatskoj Pjerfrančesku Saku, koji je prilikom odavanja pošte stradalim u Jasenovcu, kako je saopšteno iz Ambasade, naveo da izražava solidardnost sa hrvatskim narodom.

On je izjavio da treba sačekati reakciju italijanske amasade u Hrvatskoj od koje je zatraženo da sa Tvitera ukloni objavu sa izrazom solidarnosti hrvatskom narodu povodom godišnjice stradanja žrtava Jasenovca, i da uputi javno izvinjenje retkim preživelima i potomcima stradalih.

Ristić je za RTS rekao da je initernacionalizacija istorijskog fenomena stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, posebno genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), obaveza kako se ne bi dešavali "skandali" poput postupka italijanske ambasade u Hrvatskoj.

- To je bilo neprimereno, nedopustivo. Zamislite da neki ambasador prilikom komemoracije u Aušvicu izražava solidarnost sa nemačkim narodom - rekao je Risić i dodao da može samo da se spekuliše da li se radi o greški "ili čak svesnoj nameri" italijanske ambasade u Hrvatskoj koja je na svom Tviter nalogu postavila fotografiju ambasadora koji odaje počast žrtvama Jasenovca uz napomenu da "izražava solidarnost hrvatskom narodu".

On je podsetio da je Muzej žrtva genocida juče popodne uputio protestno pismo ambasadoru Italije u Hrvatskoj "ukazujući pre svega da su u NDH pripadnici hrvatskoj naroda bivali predmet progona isključivo ako su ih vlasti videle kao svoje protivnike, dok su Srbi, Jevreji i Romi bili zakonom definisani kao narodi koje treba potpuno istrebiti".

- Međunarodna zajednica, svet, ne zna da se desio genocid na Srbima u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH jer se prethodnih decenija nismo potrudili da te informacije prenesemo na njihove jezike - rekao je Ristić, napomenuvši da se poslednih nekoliko godina u Srbiji ulažu značajni napori u afirmaciji kulture sećanja.

U međuvremenu, italijanska ambasada ovom problematičnom tvitu dodala je novi, u kojem navodi da oplakuje žrtve koncentracionog logora:

"Italijanska ambasada oplakuje žrtve koncentracionog logora Jasenovac, uglavnom Srbe, Jevreje i Rome, i pridružuje se osudama ustaškog režima i izražava solidarnost sa hrvatskim narodom koji je izabrao principe legalnosti, slobode i ljudskih prava, koji su izraženi u EU", navodi se u tvitu okačenom juče popodne.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja