POSETA: Karen Donfrid danas s Vučićem o unapređenju reformi ka EU i regionalnoj stabilnosti
Foto: Kurir TV

pomoćnica državnog sekretara SAD

POSETA: Karen Donfrid danas s Vučićem o unapređenju reformi ka EU i regionalnoj stabilnosti

Politika -

Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, posle jučerašnje posete Prištini boraviće danas u Beogradu. Ona će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima, a planom posete je predviđeno da se razgovara o unapređenju reforme u vezi sa evrointegracijama i regionalnoj stabilnosti.

Sagovornici Kurira, međutim, smatraju da Karen Donfrid dolazi sa određenim zahtevima, ali i kao izvidnica i neko ko treba da opipa puls da li je Srbija spremna da razmisli o uvođenju sankcija Rusiji.

Za Stevicu Deđanskog iz Centra za razvoj međunarodne saradnje nema dileme da će pomoćnica državnog sekretara SAD Karen Donfrid pokušati da ubedi Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Dževad Galijašević, Marija Đorić, Stevica Deđanski, Usijanje dana
foto: Kurir

- Ne verujem da će razgovor sa njom biti prijatan. Srbija je najveća zemlja regiona i jako bitan faktor za stabilnost. Sa druge strane, Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji. Zbog toga, mi nismo u istoj poziciji kao ostali - istakao je Deđanski na Tv Kurir. Naglasio je da se u poslednje vreme stalno provlači da bi Srbija mogla da trpi određene posledice ako ne uvede sankcije.

- Stalno se provlači tema da ukoliko ne uvedemo sankcije Rusiji da će se iz naše zemlje povući strane kompanije. Sa druge strane, ukoliko uvedemo sankcije Rusiji, postoji velika verovatnoća da definitivno ostanemo bez KiM jer neće biti koga da nas zaštiti u najznačajnijim međunarodnim institucijama poput SB UN. Izuzetno teška pozicija - naglašava Deđanski ističući da će pritisci biti sve češći, direktniji i sa sve većim i većim zahtevima.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da SAD i uopšte Zapad vrše pritisak na Srbiju kako bi se odrekla Rusije.

Dragomir Anđelković
foto: Fonet

- Nije njima mnogo stalo do toga da Srbija uvede sankcije Rusiji jer to ništa ne znači, niti bi imalo ikakvog uticaja na Rusiju. Oni samo koriste situaciju i vrše pritisak da se okrenemo od Rusije, a u stvari u celoj priči vide odličnu priliku da "zavade" Srbiju i Rusiju ne bi li tako Srbija izgubila podršku koju joj Moskva pruža po pitanju Kosova i Republike Srpske - kaže Anđelković za Kurir, objašnjavajući da Zapad računa sa tim da kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, Moskva bi bila prinuđena da odustane od zaštite naših vitalnih nacionalnih interesa u međunarodnim institucijama kao što je, na primer, Savet bezbednosti UN.

Aleksandar Šešelj: Šta nam nude zauzvrat?

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, gostujući na TV Kurir, rekao je da je ulazak Srbije u EU "potpuna iluzija kojom nas međunarodna zajednica godinama ucenjuje."

- To je slika i prilika dijaloga Beograda i Prištine i pretpristupnih pregovora. Iznova i iznova neki uslovi. Zato smatram da je neophodno da Srbija promeni percepciju. Rešenje kosovskog pitanja, ukoliko nije u našem interesu, nam ne treba i ne treba žuriti sa tim - kazao je Šešelj.

On je upitao i šta se to Srbiji nudi zauzvrat pa da uvede sankcije Rusiji.

Balkanska turneja Od Srbije, preko BiH do Crne Gore

Donfridova je u poseti regionu Zapadnog Balkana od juče do 29. aprila, saopštio je ranije Stejt department. Posle Prištine, ona će danas biti u Beogradu, 27. aprila posetiće BiH, 28. aprila Severnu Makedoniju i Albaniju, a 29. aprila Crnu Goru.

(Kurir.rs/B.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track