POBEDA POLITIKE ILI MUZIKE? Posle trijumfa Ukrajine svi se pitaju da li je Evrovizija DEFINITIVNO POSTALA POLITIČKO TAKMIČENJE
Ukrajina, pobednik, Foto: Printscreen YT

DA ILI NE?

POBEDA POLITIKE ILI MUZIKE? Posle trijumfa Ukrajine svi se pitaju da li je Evrovizija DEFINITIVNO POSTALA POLITIČKO TAKMIČENJE

Politika -

U kontekstu aktuelnog rata i opšte antiruske histerije verovatno ne postoji čovek na planeti koji je iznenađen pobedom ukrajinskih predstavnika. Moramo se zapitati šta bi bilo da su okolnosti u svetu drugačije, te otkud NATO u muzičkom takmičenju

Ako je do sada postojala hronična sumnja u političko glasanje na Izboru za pesmu Evrovizije, onda je ovogodišnji raspored glasova, u najmanju ruku, otkrio akutni poremećaj u tom smislu i pokazao kakve posledice ostaju posle upliva politike tamo gde joj nije mesto, a to je ovoga puta bio popularni takmičarski šou.

Čini se da se nikada ranije nije ovoliko govorilo o uplivu politike tokom evrovizijskog glasanja, pa se tako od subote uveče svi pitaju - da li je ovo bila čista pobeda politike, odnosno da li je Evrovizija definitivno postala političko takmičenje.

ukrajina, Evrovizija
foto: Printscreen YT

Zdravlje, kao lajtmotiv Konstraktinog zaraznog hita "In corpore sano", zgodno se nameće za okvir u kojem možemo secirati stanje u koje je upao svet i tek ponešto reći o konačnoj dijagnozi.

Konstrakta
foto: Printscreen YT

Razlika između glasova žirija i publike

U kontekstu rata u Ukrajini i opšte antiruske histerije koja duboko zalazi u kulturu, umetnost, sport, obrazovanje, medije... verovatno ne postoji čovek na planeti koji je iznenađen pobedom ukrajinskih predstavnika.

Azovstalj, Marijupolj, Ukrajina
foto: Profimedia / Peter Kovalev /TASS

Neobičan nastup, lepa pesma i nepodeljene simpatije bile su i više nego dovoljne za pobedu. Zasluženu! Srbija nema razloga da bude nezadovoljna petim mestom. Pokazala je celom svetu autentičnost, originalnost i dopadljivost i učinila nas u proteklim nedeljama neizmerno ponosnim.

Međutim, drugi su se potrudili da se zaista zapitamo koji bi bio domet srpske predstavnice da su političke okolnosti drugačije. Ili, kako je to pred finale rekla crnogorska predstavnica Vladana Vučinić, Konstrakta bi pobedila da nije ovakva politička situacija.

Kako drugačije objasniti da Srbija od žirija 23 države, od ukupno 40, nije dobila niti jedan poen?

Potpuni preokret je napravila publika i svojim glasovima pokazala da odbija da glasa po diktatu politike. Konstrakta je voljom žirija izgurana na 11. poziciju, ali je, prema poenima publike, postavljena u sami vrh - na 4. mesto. Posle zbrajanja svih glasova zauzela je konačnu petu poziciju.

Presedan u vidu čestitki

Koliko su globalna previranja i imperativ svrstavanja protiv Rusije ušli u ovogodišnje evrovizijsko takmičenje, pokazuje potez predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je ekspresno čestitala Ukrajini uz poruku da je EU uz nju.

Ipak, najogoljenije je to učinio NATO, koji je, valjda prvi put u svojoj istoriji, imao osvrt na neki muzički šou.

- Želim da čestitam Ukrajini na pobedi na Evroviziji. Videli smo ogromnu podršku javnosti zbog hrabrosti, iz cele Evrope i Australije. Naravno, i pesma je lepa - izjavio je zamenik generalnog sekretara ovog vojnog saveza Mirčea Džoana.

I to je sve što treba da znamo o zdravom telu i zdravom duhu današnjice.

Dijagnozu ćemo, ipak, prepustiti stručnijima.

Gordan Kičić, glumac:

Zna se za koga je Evropa

- Pobeda Ukrajine bila je očekivana. Nije se politika umešala u ovo takmičenje, već jedna vrsta empatije. I sam sam odmah znao da će Ukrajina da pobedi, ali nije bitno. Bitno je da je naša predstavnica Konstrakta dobila ovoliko glasova publike, što je pobeda sama po sebi, a to nadilazi i političke i međudržavne odnose. Presrećan sam jer mi se njena pesma veoma dopala, fantastičan je izbor naše publike da nas ona predstavlja i pokazalo se koliko je njena pesma drugačija i kvalitetna, na stranu što ih sve godinama poznajem i cenim i pratim njihov rad. Predosećao sam da nećemo biti prvi, mislio sam da ćemo biti treći, četvrti ili peti. Situacija je delikatna, Evropa je zna se za koga, a mi smo imali sreću da ove godine imamo genijalnu predstavnicu i voleo bih da napravi evropsku i svetsku karijeru, jer ona to i zaslužuje.

Gordan Kičić
foto: Printscreen/Instagram

Ratko Božović, kulturolog:

Manifestacija izgubila svoju autonomiju

- Odgovor je jasan. Gde god se politički rezon umeša, kultura dođe do pobrkanih okolnosti i ishoda. Ovde se vrlo umešala i aktuelna politička situacija i geopolitička situacija. Problem je kada jedna tako velika kulturno-umetnička manifestacija bude u senci politike. Propaganda je napravila pobednika, to je jasno kao dan, a jedna manifestacija izgubila je svoju autonomiju.

Ratko Božović
foto: Fonet/Zoran Mrđa

Miljko Ristić, kardiohirurg:

Politika, a ne kvalitet pesme

- Mislim da se ovogodišnje takmičenje razlikuje od dosadašnjih i velika je verovatnoća da pobeda Ukrajine ima politički karakter, a ne stručni, koji se tiče ocene kvaliteta pesme. Nerealno je da imamo glasove i stručnog žirija i publike, pa je neka pesma, na primer, dobila najmanji broj glasova stručnog žirija, a od publike mnogo više, što nikako nije moglo da se usaglasi. Politički zvaničnici, ma koji oni bili, nisu relevantni za komentarisanje i ocenjivanje pobede jedne pesme na muzičkom takmičenju.

Miljko Ristić
foto: Marina Lopičić

Zoran Stojiljković, profesor FPN:

Bilo politike i ranije, ali sad je sve otišlo predaleko

- Svaka vrsta aktivnosti u nekoj meri, posebno u vremenu ratova i kriza, ima neku političku pozadinu, pa se to prelilo i na međunarodno takmičenje sa dugom tradicijom i velikom gledanošću. Evrovizijsko takmičenje je i ranije imalo političke glasove, ali je sada to otišlo predaleko. Tako direktnim i brzim političkim komentarima jasno se vidi da muzičko takmičenje ima političku pozadinu. Ukrajinska pesma je i pre eskalacije sukoba bila dobro kotirana, ali je prvo mesto koje je osvojila dokaz da politika dominira u kriznim situacijama.

Zoran Stojiljkovic
foto: Printscreen/Youtube

Željko Samardžić, pevač:

Ima dosta politike

Verujem da tu ima dosta i politike, ali dobru pesmu nijedna politika ne može da pobedi. Ukrajina nije za moj ukus imala bolju pesmu od naše, ali... Svim srcem sam bio uz Konstraktu. Dobro je što su Srbiju na ovogodišnjem takmičenju predstavljali tako originalna pesma i umetnica. Iskreno sam očekivao i bolji plasman, pa čak priželjkivao i da pobedi. Bilo bi to zasluženo. U svakom slučaju, bravo za Konstraktu.

Željko Samardžić
foto: Nemanja Nikolić
Štampano izdanje 16.05.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR VAS DANAS NAGRAĐUJE! UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA OČEKUJE VAS POKLON – KAŠIKA ZA SOS

poklon, kašika za sos
foto: Promo

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju kašiku za sos!

Naša kašika za sos je neophodan dodatak kako u modernoj, tako i u tradicionalnoj kuhinji.

Ako vam nedostaje ova kuhinjska alatka, onda je ova kašika idealno rešenje. Pored kućne namene, može da se koristi i u restoranima.

Jednostavnog je oblika, modernog dizajna i vrlo izdržljiva.

Promo - tekst / Foto: Promo

Čitajte KURIR!

Ekipa Kurira

Bonus video:

11:22

Konstrakta odgovarala na pitanja novinara i podelila utiske sa Evrovzije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track