GORAN PAJIĆ: Slobodan Milošević nema nikakve veze sa ubistvom Stambolića, njegovom zaslugom Srbija je ostala cela!
Foto: Printscreen

BIVŠI TELOHRANITELJ PREDSEDNIKA SRBIJE ZA KURIR

GORAN PAJIĆ: Slobodan Milošević nema nikakve veze sa ubistvom Stambolića, njegovom zaslugom Srbija je ostala cela!

Politika -

Goran Pajić, nekadašnji telohranitelj bivšeg predsednik SRJ Slobodana Miloševića, kaže za Kurir da Milošević nema nikakve, ni najmanje veze sa ubistvom Ivana Stambolića, u avgustu 2000. godine.

Pajić se osvrnuo na nedavni intervju Ljubomira Mihajlovića u Kuriru i negora da Milošević nije razumeo promene u svetu krajem 1980-ih godina.

- Takvi navodi da Milošević nije bio dorastao političkom trenutku su zapravo pokušaj manipulisanja javnosti da bi se od javnosti sakrila prava istina. Da, Kosovo je sastavni deo Srbije zahvaljujući Slobodanu Miloševiću, herojskom otporu našeg naroda protiv agresije NATOa '99 i Rezolucije UN 1244 donete u SB koju i dan danas podržavaju dve ključne svetske zemlje Rusija i Kina. UN - navodi Pajić i dodao.

- Ljuba Mihajlović možda jeste bio prijatelj sa Stambolićem i to nije sporno, ali je svoju bogatu poslovnu karijeru razvio u vreme vlasti Miloševića i to mu je prijalo - dodaje Pajić za Kurir i ponavlja da su "besramne laži" navodi da je Milošević imao bilo kakve veze sa tragičnom smrću Stambolića".

Ustavna reforma je, navodi sagovornik, omogućila da Srbija opstane u procesu raspada bivše Jugoslavije.

- Politička reforma je uvela partijski pluralizam u funkciji razvoja parlamentarne demokratije. Ekonomska reforma - tržišna ekonomija, socijalna reforma - otkup stanova što je omogućilo građanima da postanu vlasnici kapitala u vidu nekretnina (najstabilniji kapital, onemogućavanje dužničkog ropstva) - kaže Pajić.

Slobodan Milošević
foto: Foto: Printscreen YouTube

On je odbacio optužbe koje su se mogle čuti na račun Miloševića da nije razumeo promene u svetu.

- U javnosti se često čuje da Milošević nije razumeo promene u svetu krajem '80-tih. To je besramna laž. Izuzetno je dobro razumeo da će ujedinjenjem s pristankom SSSR-a, Nemačka postati ključni faktor u Evropi. Odlično je razumeo dogovor između Buša starijeg i Gorbačova na Malti koji je bio temelj promena dotadašnjeg poretka u svetu i stvaranje Evropske Unije kao novog bitnog faktora, sa Nemačkom na čelu u međunarodnim odnosima, kao i dogovor (Borisa) Gorbačova i Helmuta Kola da NATO napusti Evropu - kaže Pajić.

Bivši telohranitelj Slobodana Miloševića istakao je da Srbija ne bi ni postojala da nije bilo njega.

- Da nije bilo Slobodana Miloševića Srbija ne bi postojala u teritorijalnom smislu reči, što potvrđuje i rezolucija 1244. Zbog toga što je odlično razumeo koje posledice mogu proisteci iz svega toga po tadašnju Jugoslaviju i naravno Srbiju, kao političku i ekonomsku okosnicu te zemlje, Slobodan Milošević je krajem 80-tih i početkom 90tih sproveo temeljnu ustavnu, političku, ekonomsku i socijalnu reformu - navodi Pajić i dodaje:

- Da nije bilo Slobodana Miloševića ne bi bilo ni Srbije, ni rezolucije 1244. Da je bilo Ivana Stambolića, Srbija ne bi postojala već od 1992. godine, kada su SAD odlučile da se suprotstave dogovoru Gorbačov - Kol o odlasku NATO-a iz Evrope na taj način što su promenile dotadašnji svoj stav o opstanku Jugoslavije i umesto toga zdušno pomogle u razbijanju bivše Jugoslavije sa ciljem da Evropa, kao i danas bude pod američkom dominacijom, odnosno NATO okupacijom - ističe bivši telohranitelj Slobodana Miloševića.

Ivan Stambolić, ubistvo, otmica
foto: Printscreeen Youtube

- Borbu Slobodana Miloševića za Kosovo i Metohiju, za Srbiju potvrdila je rezolucija 1244. Prema tome, svaka suprotna priča, pa bilo to i nečije sećanje, samo je pokušaj manipulacije javnog mnjenja i bezsramna revizija istorije. Ne treba zaboraviti da su odmah posle smrti Jospia Broza Tita, 1981. godine, izbile velike demonstracije upravo u Prištini. To je bio prvi udar duboke države pre svega na Srbiju. Tadašnjem rukovodstvu Srbije, među kojima je na najvišim funkcijama bio Ivan Stambolić na pamet nije padalo da pod hitno menja Ustav Srbije koji će sprečiti bilo kakve separatističke akcije. Ko razume i ume da povezuje događaje, shvatiće - zaključuje Goran Pajić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track